SUOMALAISET NAUHAT
Pienoisnäyttely Suomen käsityön museon Kujalla 12.9.-16.11.2003


pirtanauhat
Pirtanauhat. Kuva: Suomen käsityön museo, Erkki Hiltunen.

Nauhojen kutomisella ja käytöllä on pitkät ja moninaiset perinteet niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Kudotut ja palmikoidut tekstiilinauhat kuuluvat Suomen kansankulttuurin vanhimpaan, jo esihistoriallisen ajan perintöön. Nauhoja on käytetty sekä hyöty- että koristetarkoituksessa, mutta niihin on liitetty myös erilaisia uskomuksia. Kansanomaisessa vaatetuksessa nauhoilla on ollut erityisen keskeinen ja tärkeä osa. Nauhoja on käytetty mm. esiliinojen ja hameiden vyönauhoina, miesten housujen vöinä, viittojen ja turkkien vöinä, erilaisina kannatin- ja olkainnauhoina, sukkanauhoina, kapalovöinä, kampaus- ja päähinelaitteissa, kenkien pauloina ja tallukoiden nauhoina sekä hevosten ohjaksina ja mahavöinä.

Nauhojen valmistamisen taito ja moninaiset käyttötavat olivat maassamme voimissaan aina 1800-luvun loppupuolelle saakka. Kansanpuvut ja etenkin hääperinne toimivat nauhaperinteen säilyttäjinä. Talonpoikaisissa häissä morsiamet tapasivat jaella taidokkaita nauhoja sulhaselleen, tämän suvulle, puhemiehelle sekä vieraille. Morsiamella saattoi olla jopa viitisenkymmentä nauhaa varattuna häitään varten.

1900-luvulle tultaessa kansanomaisen pukeutumisen kadotessa nauhojen valmistamisen perinne alkoi hiipua. Nauhaperinnettä on pyritty elvyttämään 1980-luvulta lähtien keksimällä niille uusia käyttötarkoituksia. Nauhatekniikkaa voi yhdistellä muiden tekniikoiden kanssa ja materiaalina voi käyttää muutakin kuin perinteistä lankaa. Kokeilemisen arvoisia ovat paperinaru, alumiini- ja kuparilanka, hopea- ja kultalanka, nylonsiima, eläinten karvat ja jouhet, hiukset, tuohi, nahka. Nauhatekniikalla voi valmistaa esim. koruja, sisustuselementtejä ja vaatteiden somisteita. Tekniikka on vanha, mutta nauhoilla on paljon ja hyvinkin erilaisia nykyaikaan soveltuvia käyttömahdollisuuksia - vain mielikuvitus on rajana.

Suomen käsityön museon yhteydessä toimivan Suomen kansallispukukeskuksen Kuja-näyttelytilassa esitellään kansanomaiseen pukeutumiseen liittyviä ilmiöitä. Suomalaiset nauhat -näyttely kertoo suomalaisista kansanomaisista nauhoista esihistoriasta tähän päivään saakka, sekä esittelee eri nauhatyyppejä ja niiden valmistamista. Näyttelyn on koonnut FM Susanna Terho.Tule mukaan tutustumaan nauhojen valmistamiseen:

STUDIO -työpaja nuorille ja aikuisille: ke 3.12. klo 17-20 Napakat nauhat - avainkaulanauhoista kirjanmerkkeihin - itselle tai ystävälle. Lauta- ja pirtanauhatekniikat tutuiksi. Hinta 7 EUR sisältää materiaalit ja ohjauksen. Ilmoittautuminen viimeistään viikkoa ennen museon infoon puh. (014) 26 64370 tai museolehtorille puh. (014) 26 64376,

Työnäytös 31.10. klo 12-16.30 museon aulassa, vapaa pääsy.
Nyörit ja nauhat. Aapo Ruuttunen.Lisätietoja
amanuenssi Marja-Liisa Väisänen
Suomen kansallispukukeskus
puh. (014) 26 64381
kansallispukukeskus(at)jkl.fi.