TAIKON ILOINEN ARKI 2003
Säilytin / Förvaring / Container

Suomen käsityön museon Galleriassa 6.8.-28.9.2003
(Rovaniemen taidemuseossa 3.10.-30.11.2003)


Connected / disconnected -valaisin. Maila Klemettinen 2003. Posliini, sähköjohto. KUVA: Maila Klemettinen.
Connected / disconnected -valaisin. Maila Klemettinen 2003. Posliini, sähköjohto. KUVA: Maila Klemettinen.

Vuonna 1949 kehotti muotoilija Kaj Franck kirjoituksessaan Kaunis Koti -lehdessä:
Räjäyttäkää astiastot!. Käskyllään Franck halusi kiinnittää huomiota muotoiltuihin arjen esineisiin, jotka ovat sekä kauniita että käytännöllisiä. Vaikka vaatimuksen esittämisestä on jo 54 vuotta, on se edelleen ajankohtainen.

Ornamon jäsenliitto Taidekäsityöläiset TAIKO ry haluaa Franckin jalanjäljillä olla mukana mullistamassa maailmaa. TAIKON ILOINEN ARKI -näyttelysarja alkoi keväällä 2002 Kuppi-teemalla ja sen tarkoituksena on nimensä mukaisesti innostaa yleisöä pohtimaan kauniin, käytännöllisen ja muotoillunkin arjen merkitystä. Tänä vuonna teemana on säilytin. Säilytin voi olla toimiva käyttöesine tai ihailtava taide-esine, vaikkapa ajatuksen säilyttämiseen. Näyttelyssä on esillä mm. parfyymipullo, rakkauskirjekotelo, pannumyssy, hapatusruukku, neulatyyny, kastevesipullo, uurna ja lasivitriini.

Näyttelyssä on edustettuna säilyttimiä 48 taikolaiselta, joista useimmat ovat valmistaneet työnsä keramiikasta, mutta näyttelyssä nähdään myös hopeasta, puusta, puunkuoresta, teräksestä, kankaasta, villasta, nahasta, paperista, lasista ja vahasta luotuja esineitä. Tekijöitä näyttelyyn kutsuttaessa rajattiin töiden kokoa, ei käytettäviä materiaaleja tai tekniikoita. Mukana ovat mm. Irma Annanpalo, Alma Jantunen, Maila Klemettinen, Sirkka Könönen, Eero Lintusaari, Marjaleena Piippo, Harri Syrjänen, Anri Tenhunen, Heli Valaja, Olli Vasa, Irma Weckman, Terhi Vähäsalo ja Anna-Maria Väätäinen.

Näyttelyn työryhmään kuuluvat tekstiilitaitelija Ariadna Donner ja keraamikko Ulla Fogelholm Helsingistä sekä taidekäsityöläiset Irma Annanpalo ja Tuija Heikkinen Rovaniemeltä. Jyväskylän jälkeen näyttely jatkaa Rovaniemen taidemuseoon.Lisätietoja
Ulla Fogelholm, Helsinki
puh. 09-278 4558, 050-597 3338
www.ornamo.fi

Kuvatiedustelut ja haastattelupyynnöt:
Laura Korhonen, tiedottaja, Suomen käsityön museo, Jyväskylä
puh. (014) 26 64375, 0400 446 792