Doctor Design.
Petri Vainion valaisimia

Suomen käsityön museon Galleriassa 1.10. - 23.11. 2003


Tuisku-vati Valmistettu koivuisesta ohutviiluvanerista. Palkittu Design Plus 2003 Frankfurtin Ambiente-messuilla. KUVA: Doctor Design Oy
Tuisku-vati Valmistettu koivuisesta ohutviiluvanerista. Palkittu Design Plus 2003 Frankfurtin Ambiente-messuilla. KUVA: Doctor Design Oy

Muotoilija Petri Vainion viimeisimpiä valaisimia sekä niiden prototyyppejä on esillä käsityön museon gallerianäyttelyssä lokakuun alusta alkaen. Mukana on mm. koivuisesta ohutviiluvanerista valmistettuja uutuuksia. Vainio on osallistunut Taideteollisen korkeakoulun Future Home tutkijakouluun, jossa hän on keskittynyt erityisesti koivuviilun muotoilun ja käytön tutkimiseen. Vainio palkittiin Design Plus 2003 -palkinnolla Tuisku -viilupuristevadistaan Frankfurtin Ambiente 2003 messuilla. Petri Vainion tutkimusprojekti ja siihen kuuluva Sumi -tuoli saivat myös Forsnäs -palkinnon vuonna 2002. Gallerianäyttelyn avautumisen aikaan Petri Vainio esittelee tuotantoaan Lontoossa 100% DESIGN -messuilla 25.-28. 9. 2003.

Petri Vainio kertoo valaisinsuunnittelustaan seuraavaa:
Doctor Design on syntynyt ajatuksesta, jonka mukaan lääkärit parantavat ihmisiä ja arkkitehdit ja suunnittelijat parantavat elinympäristöä. Valaistus on yksi Doctor Designin työskentelyn keskittymis-kohteista. Tehon lisäksi valossa on olennaista sen tunnelma - valon väri, valon ja varjon suhde vaikuttavat siihen kuinka hyvin tilassa viihtyy. Tarkastelen myös valon ja materiaalin yhteistyötä - läpikuultavuutta, heijastumista, varjostamista, väriä - sekä valotilan luomista.

Suunnittelussani keskityn käyttökokemukseen, luotan aistien ja elämysten apuun. Suunnitteluprosessini alkaa puhtaalta pöydältä. Luovassa suunnittelussa palaan ideointivaiheessa ajattelemaan tulta, aurinkoa, pärettä ja muita alkuvaloja, sillä muistissamme olevat historialliset esinetyypit saattavat estää luovien ideoiden syntyä.

Elissa-valoseinä. Koivuisesta ohutviiluvanerista valmistettu joustava, kestävä valoseinä. Voidaan valmistaa asiakkaan toiveiden mukaisesti mittatilaustyönä. Kuva: Doctor Design Oy Suomalaista huippuosaamista edustava, ohuimmillaan 0,3 millimetrinen ohutviiluvaneri on kiehtova valaisinmateriaali - siinä yhdistyvät puun perinteiset kauneusarvot teollisesti jalostettuihin ominai-suuksiin. Lisäksi ohutviiluvaneri on taipuisaa ja lujaa. Elissa -valoseinissä puun orgaaninen luonne ilmenee valaisimen ulkonäön ja valonläpäisevyyden vaihdellessa ilmankosteuden mukaan. Talvella valaisin aukeaa ja kesällä sulkeutuu - valaisin mukautuu vuodenaikoihin. Toisaalta puun ikääntymisessä ja tummumisessa ihminen tunnistaa oman ajallisuutensa.

Kuvassa: Elissa-valoseinä. Doctor Design Oy.

Olen ommellut koneella vaneria kolmen vuosikymmenen ajan ja kahdella eri vuosituhannella.
Nyt tunnen löytäneeni luontevan tavan käyttää ompelua valaisimen valmistustekniikkana. Ohutvaneriin ommeltu sauma toimii ja elää tekstiilin lailla ja lopputulokseen syntyy uudenlaista rytmiikkaa ja vaihtelua. Muotoutuvan rakenteen ansiosta tuotteiden pakkaaminen, varastointi ja kuljetus myös helpottuvat. Suunnittelussani pyrin löytämään luontevan suhteen esteettisten arvojen, käytännöllisten ideoiden ja tuotanto-tekniikan välillä. Tavoitteena on, että esine löytää yleisönsä kodeissa ja julkisissa tiloissa.
Lisätietoja
Petri Vainion CV [RTF]

Petri Vainio, sisustusarkkitehti, (Lontoossa 22.9.-12.10.)
suunnittelutoimisto Doctor Design Oy
puh/faksi 09-622 38 49, puh. 050-564 56 73, petri@doctordesign.fi
www.doctordesign.fi


k u v a t i e d u s t e l u t

Laura Korhonen, tiedottaja, Suomen käsityön museo
puh. (014) 26 64375, laura.korhonen(at)jkl.fi