Findians - intiaanien jäljillä
Näyttely Suomen käsityön museossa 13.5. - 19.9.2004

 Findians-työryhmän jäsenet
Kuvassa Findians-työryhmän jäsenet: Timo Miettinen (vas.), Simo Hankaniemi, Janne Aalto ja Juha Menna. Heidän asunsa ovat tyylillisesti 1800-luvun eteläisiltä ja pohjoisilta preerioilta. Kuva: Anne Nisula.

Suomen käsityön museon näyttely Findians - intiaanien jalanjäljillä ilmentää suomalaisten tutkijoiden, taiteilijoiden, käsityöläisten ja asianharrastajien saavutuksia Pohjois-Amerikan intiaanikulttuurien saralla. Esillä on aseita, vaatteita, koruja ja taideteoksia, joiden esikuvat löytyvät pääasiassa 1800-luvun tasankointiaanikulttuurista, mutta myös muilta alueilta ja aikakausilta. Osa esineistä on mahdollisimman tarkkoja kopioita alkuperäisistä esineistä, osa on vapaampaa tuotantoa perustuen sekä perinteeseen että tekijän omaan näkemykseen. Materiaalit ovat samanlaisia kuin alkuperäiset, tai lähinnä niitä vastaavia.

Näyttelyn maalaukset ja piirrokset kertovat mm. esillä olevien tavaroiden alkuperäisestä käyttöyhteydestä. Esineet on valmistettu varsin pitkän ajan kuluessa, vanhimmat ovat 1970-luvun lopulta, uusimmat ovat syntyneet ko. näyttelyä varten.

Suurin osa näyttelyn intiaaniesineistä on suomalaisten käsialaa. Näyttelyn on suunnitellut työryhmä, johon kuluvat Janne Aalto, Simo Hankaniemi, Juha Menna ja Timo Miettinen ja joilla kaikilla on pitkä ura intiaanikulttuurien alalla. Aalto on erikoistunut nahkatöihin ja kirjontaan lasihelmillä ja piikkisian piikeillä. Hän myös säveltää konemusiikkia, jossa intiaaniteemat ovat keskeisiä. Näyttelyn äänimaailma on Aallon tuotantoa. Hankaniemi on kulttuuriantropologi, joka on tutkinut ja rakennellut intiaaniaseita, erityisesti jousia ja nuolia ja myös metsästänyt niillä. Menna on kuvataiteilija ja muusikko, jonka veistokset, piirrokset ja maalaukset ammentavat sekä intiaanikulttuureista että kalevalaisesta suomalaisesta muinaisuudesta. Miettinen on seppänä erikoistunut teräaseisiin. Näyttelyn tomahawk-valikoima ja kivipiiput ovat hänen käsialaansa. Näyttelyssä on esineitä myös muutamilta muilta suomalaisilta tekijöiltä. Näyttelyssä esitellään myös alkuperäisiä tasankointiaanien valmistamia esineitä. Ernest Ericksonin (1893-1983) kokoelma Kulttuurien museossa Helsingissä on yksi Suomessa olevista kolmesta Pohjois-Amerikan intiaanien kulttuuriesinekokoelmista. Ericksonin kokoelman esineet ajoittuvat pääasiassa 1800-luvun jälkipuoliskolle. Kokoelma on ollut esillä ainoastaan kerran Kansallismuseossa 1994-1995 ja siitä on nyt valittu mukaan reilut 30 edustavinta esinettä.

Findians -näyttely on jatkoa näyttelysarjalle, joka alkoi 1992 Suomen metsästysmuseosta ja jatkui 1993 Kuopion museossa, 1995 Saarijärven museossa ja 1998 Suomen Kansallispukukeskuksessa. Findians on enemmän taidenäyttely kuin kansatieteellinen tai antropologinen kokonaisuus. Tarkoituksena ei ole tarjota kattavaa valikoimaa intiaanikulttuureissa käytetyistä esineitä, vaan kiinnostavimmiksi todettuja paloja, joiden materiaalit, värit ja muotokieli miellyttävät myös kännykkäajan katsojaa. Käsityön museossa pääosassa ovat esineet ja niiden esteettinen luonne. Esineitä tarkastellaan tämän ajan käsityön, perinnekäsityön ja taiteen tuotteina.

Näyttelyyn liittyy opastuksia ja työpajoja eri-ikäisille museovieraille. Päiväkodeille ja kouluille on omia opastuksia keväällä luokkaretkien merkeissä sekä syksyllä elo-syyskuun vaihteessa. Työnäytösten ja luentojen ajankohdat syksyllä 2004 vahvistuvat kesäkuussa.


Lisätietoja
Mikko Oikari, näyttelyintendentti, Suomen käsityön museo
puh. (014) 26 64378, email: etunimi.sukunimi(at)jkl.fi