KULTA-SEPPO
Koruja soljista Siperiaan

Näyttely Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla 13.2.-2.5. 2004

Kultaseppämestari Seppo Reponen kaivertaa. KUVA: Jukka Väisänen
Kultaseppämestari Seppo Reponen kaivertaa. KUVA: Jukka Väisänen

Reponen perehtyi kansallispukukorujen valmistukseen vuonna 1991, jolloin hän otti jatkaakseen kultaseppä Kalevi Kurtenin työn kansallispukukorujen valmistajana. Reponen jatkoi myös kansallispuvun mallikorujen valmistusta tiiviissä yhteistyössä Suomen kansallispukuneuvoston kanssa.

Kansallispukukorut pohjautuvat tarkasti esikuviinsa, kansan 1700- ja 1800-luvuilla käyttämiin koruihin. Uuden kansallispukukorun valmistuksen ja vanhan tarkistamisen yhteydessä Reponen valmistaa korun ja Suomen kansallispukuneuvosto vertaa tätä korua museon esikuvakoruun. Neuvoston hyväksymän mallikorun jälkeen Reponen voi valmistaa niitä myös asiakkaille myyntiin.

Yhteistyö on tuonut mukanaan myös muita kansallispukuihin liittyviä osia kuten hopeoituja nappeja, tykkimyssyjen messinkisiä paljetteja, hopeisia hakasia, pronssisia housunsolkia ja hopeisia hattuneuloja. Tänä keväänä Reponen ryhtyy valmistamaan kansallispukujalkineiden solkia. Kansallispukukoruissa Reposta kiehtoo haasteellisuus päästä samaan lopputulokseen kuin pari sataa vuotta sitten, jolloin korut ovat olleet puhdasta käsityötä.

Viime vuosina Seppo Reponen on matkannut vieläkin kauemmas perinteisiimme, sillä hänen korutuotantoonsa ovat ilmestyneet kalliomaalauksiin pohjautuvat korut. Kalliotaide onkin tällä hetkellä hänen innostavin aiheensa. Kalliomaalausten tutkimusretkiä hän on tehnyt Suomen lisäksi jopa Siperiaan saakka. Kalliotaidehahmoista tekemiinsä koruihin Reponen haluaa liittää lisäksi jotain maalausta tai kaiverrusta ympäröivästä tunnelmasta, maisemasta ja ajasta. Jokaisessa hahmossa on myös mukana hänen omaa näkemystään aiheesta, sillä kokemuksen kartuttua Reponen on huomannut, ettei kaikkea kannata suoraan kopioida. Tärkeintä on löytää korusta se jokin olennainen, korun "henki" ja saada sitä kautta jokainen koru elämään.

Puumalasta kotoisin oleva Seppo Reponen valmistui kultasepäksi vuonna 1985 Lahden kultaseppäkoulusta (nykyisin Lahden Muotoiluinstituutti, Kultasepänalan laitos). Hän erikoistui diplomigemmologiksi eli jalokiviasiantuntijaksi vuonna 1987. Oikeuden käyttää mestarin nimitystä hän sai vuonna 1991 mestarikokeen kautta.Suomen kansallispukukeskus ja Kuja-näyttelytila sijaitsevat Suomen käsityön museon tiloissa.