Mirjam Hiltusen kansallispukuiset nuket
Näyttely Suomen kansallispukukeskuksen Kuja-näyttelytilassa 26.11.2004 - 13.2.2005


Kuvassa: Mirjam Hiltusen valmistamat Askolan ja Seiskarin kansallispukuiset nuket. KUVA: Suomen käsityön museo / Anneli Hemmilä-Nurmi.

Tamperelainen nukenvalmistaja Mirjam Hiltunen ja hänen tyttärensä ovat lahjoittaneet Suomen kansallispukukeskukselle mittavan, lähes 200 nuken kokoelman. Kokoelmaan kuuluu kansallispukuisten nukkien lisäksi niiden valmistuksesta kertovaa materiaalia. Nyt tämä kokoelma on ihailtavissa Suomen kansallispukukeskuksessa 26.11.2004- 13.2.2005.

Mirjam Hiltunen (1915-1999) aloitti nukkien teon 1970-luvun puolivälissä. Käsityöt ovat aina kuuluneet hänen rakkaimpiin harrastuksiinsa. Nukkien valmistuksen hän aloitti valmistamalla ensin pieniä sorminukkeja lasten leikkeihin. Myöhemmin nämä nuket saivat kansallispuvut ylleen ja ajan kuluessa nukkien koko kasvoi. Kansallispukuiset nuket ovat olleet viisi kertaa kansainvälisissä nukkebiennaaleissa ja Mirjam Hiltunen on useasti palkittu korkeatasoisesta työstään. Hiltusen kansallispukuinen nukke on matkannut Yhdysvaltoihin YK:n päämajaan saakka edustamaan Suomea.

Mirjam Hiltunen on valmistanut kansallispukuisia nukkeja suomalaisuuden ja perinteen eteenpäinviemiseksi. Hänelle tässä harrastuksessaan on tärkeintä itsensä toteuttaminen ja oman käden jäljen näkeminen. Nuket ovat kokonaan käsityötä vartaloa, pukua ja yksityiskohtia myöten. Mirjam Hiltunen on käyttänyt nukeissaan aitoja alkuperäisiä kankaita, joiden raitojen ja kuvioiden suhteita ei ole pienennetty. Yksityiskohtien valmistamisessa Mirjam Hiltunen on käyttänyt kekseliäisyyttään ja mielikuvitustaan, sillä pienille nukeille on loihdittava kaikki pukuun kuuluvat osat. Esim. korun Mirjam Hiltunen teki aluksi hopeisesta paljetista, mutta myöhemmissä nukeissa hän valmisti korun viinipullon korkkireunuksesta. Jokaisella nukella on oma ilmeensä ja persoonallisuutensa.


Suomen käsityön museo ja Suomen kansallispukukeskus
Avoinna ti-su 11-18
puh. (014) 26 64370
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä

Pääsymaksut aikuisilta 5 EUR, alle 18-vuotiaille ja alan opiskelijoille vapaa pääsy.
Nukketapahtuman aikana la-su 26.-27.11.2004 on näyttelyyn vapaa pääsy.


Lisätietoja
Laura Korhonen
Amanuenssi, tiedotus, Suomen käsityön museo
puh +358 (0)14 26 64375