MUURAHAISENPOLKUJA JA HARAKANVARPAITA
Näyttely Suomen käsityön museossa 18.12.2004 - 6.3.2005

Suomen käsityön museo / Anneli Hemmilä-Nurmi
Lyydi Alasen liina Yksityiskohta Lyydi Alasen 1920-30-luvulla valmistamasta kukka- ja kasviaihein värikirjotusta suurikokoisesta ruokasalinliinasta. KUVA: Suomen käsityön museo / Anneli Hemmilä-Nurmi
Elias Lönnrotin nimikoidut lautasliinat lahjoituksena Suomen käsityön museoon pöytäliinakeräyksen tuloksena


Suomen käsityön museon 2003 aloittama pöytäliinojen ja niihin liittyvien tietojen keräys toi museon kokoelmiin yli 300 liinaa. Keräyksen ansiosta kokoelmiin saatiin arvokkaita ja harvinaisiakin esineitä, kuten Elias Lönnrotin talouteen kuuluneet, omistajansa nimikirjaimin varustetut lautasliinat 1800-luvulta. Lahjoitettujen liinojen yhteydessä kerättiin runsaasti muistitietoa ja kuvia liinojen valmistuksesta, käytöstä, niihin liittyvistä tarinoista sekä naisen arjesta 1800-luvulta nykypäivään saakka. Museon kokoelmiin kuuluu yli 1600 liinaa ja kokoelmat käsittävät yhteensä 17 000 eri materiaaleista valmistettua esinettä. Museon kokoelmista koottu pöytäliina-aiheinen näyttely Muurahaisen polkuja ja harakanvarpaita esittelee yli 200 liinaa, niihin liittyviä tarinoita kuvin sekä yleisesti liinojen historiaa ja valmistustekniikoita.

Suomalaiset naiset ovat sukupolvien ajan kirjoneet, kutoneet, neuloneet ja ommelleet ilojaan ja surujaan pöytäliinoihin. Entisinä aikoina naisena olemiseen liittyi luonnollisena osana vaatteiden ja kodintekstiilien valmistaminen. Naisen elämänkaaressa liinojen valmistus on alkanut oman äidin tai varttuneempien naisten opastuksella hyvinkin varhaisella iällä. Kapiot olivat nuoren neidon taidonnäyte. Lasten kasvettua ja oman vapaa-ajan lisäännyttyä liinojen valmistamiselle jäi enemmän aikaa. Käsitöihin käytetty aika on ollut tytölle, naiselle ja perheenäidille jakamatonta ja omaa aikaa. Näyttelyn liinat kertovat tarinoita sukupolvien ketjussa naisena olemisen iloista, suruista ja unelmista. Naisten elämäntarinoista punoutuvaa näyttelyä siivittävät työnäytökset ja tekstiilikonservaattorin neuvontapäivä.

Pöytäliinoissa näkyy niin valmistajan kädenjälki kuin kunkin aikakauden henki. Myös käyttötarkoitus ja kodin varallisuus vaikuttivat pöytäliinan valmistustapaan, materiaaliin ja koristeluun. Erilaiset pöytäliinakankaiden sidokset ja koristelutavat edellyttivät valmistajilta monenlaisia kädentaitoja. Pöytäliinan tehtävänä on ollut pöydän peittäminen ja suojaaminen sekä tunnelman luominen.

Näyttelyn ohessa julkaistaan myös erilaisia näkökulmia pöytäliinoihin valaiseva artikkelikooste.
Liinaprojektia on tukenut Opetusministeriö.

Näytteille tulevat liinat on konservoitu museon osastona toimivassa Konservointikeskuksessa, jonka tehtäviin kuuluu arvotekstiilien konservoinnin lisäksi myös tekstiilien hoidon ja säilytyksen neuvonta. Lisätietoja arvotekstiilien hoidosta ja säilytyksestä osoitteesta www.konservointikeskus.fi, sekä johtavalta konservaattorilta Anne Vesannolta, puh. (014) 26 64383.

Museossa järjestetään seuraavat liina-aiheiset tapahtumat:

Luento: ti 8.2. klo 18.00-19.30 Puhutteleva pöytäliina
Varpu-Leena Tirronen, FM
Suomen käsityön museon pöytäliinanäyttelyn liinat kantavat monia merkityksiä ja viestejä naisen elämästä ja työstä. Luento tarjoaa kiehtovan näkökulman liinoihin osana sukupolvien ketjua ja naiskohtaloita. Luennon jälkeen fil. yo Reetta Karhunkorva esittelee näyttelyn. Yhteistyössä Jyväskylän seudun kansalaisopiston kanssa.

Puhuttelevat pöytäliinat.
Ilmaiset opastukset perjantaisin 11.2., 25.2. ja 4.3. 2005 klo 16.30. Tule kuulemaan kiehtovia tarinoita naiskohtaloista liinojen ja käsityöstä naisen elämässä museon kokoelmista kootussa näyttelyssä. Ei ennakkoilmoittautumista, lähtö museon aulasta.

28.1. klo 12-18 Liinat kuntoon!
Tekstiilikonservaattoreiden neuvontapäivä. Ota oma liinasi mukaan hoitoa ja konservointia koskevia kysymyksiä varten.


LIINA-AIHEISET TYöNäYTöKSET museon aulassa perjantaisin klo 12-16.30. Vapaa pääsy.
Pe 14.1. Kirjotut kertomukset - taiteilijatapaaminen Nina Hartikaisen kanssa
La 22.1. Kansallispukutaitaja Tuula Tanttula-Murto: Karjalaiset kirjonnat
Pe 4.2. Kehruu- ja karstaustyönäytös
Pe 25.2. Kirjonnan harrastaja Mirjami Peltola esittelee kirjontateknikoita, tutuiksi tulevat mm. hardanger-tekniikka ja leikekirjonta.

OHJATUT TYöPAJAT
Pe 18.2. klo 12-16.30 Rinta rottingilla - silkkikirjottu rintakoru.
Nonstop-työpajan ohjaa kansallispukutaitaja Taina Kangas. Hinta 5 EUR, sisältää materiaalin ja ohjauksen. Ei ennakkoilmoittautumista.


La 12.3. klo 11-15 Pistoin ja paloin - tekstiilitaulu alikeompeluna ja kirjoen.
Työpajan ohjaa kansallispukutaitaja Taina Kangas. Hinta 10 EUR, sisältää materiaalin ja opetuksen. Ilmoittautumiset viimeistään viikkoa ennen työpajaa museon infoon (014) 26 64370 tai sähköpostitse marja.liisa.vaisanen(at)jkl.fi

Pöytäliinan historia »


Suomen käsityön museo
Avoinna ti-su 11-18
puh. (014) 26 64370
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä

Lisätietoja
Laura Korhonen
Amanuenssi, tiedotus, Suomen käsityön museo
puh +358 (0)14 26 64375