SEITSEMäS TAIVAS JA KUORINPERUNOITA
Kaarin Bonde Jensenin ja Eija Mäkelän esineitä ja koruja

Näyttely Suomen käsityön museon galleriassa Jyväskylässä 11.2.-28.3.2004


Korutaiteilijat Kaarin Bonde Jensen ja Eija Mäkelä ovat työskennelleet yhdessä erilaisissa projekteissa jo vuodesta 1987 lähtien. Vuodesta 1994 lähtien he ovat työskennelleet määrätietoisesti suomalaisen korutaiteen edistämiseksi. Oman taiteellisen työskentelyn lisäksi he ovat opettaneet alan oppilaitoksissa ja olleet mukana kehittämässä alan koulutusta sekä järjestäneet ja tuottaneet erilaisia korutaiteen näyttelyitä. Merkittävimpiä hankkeita ovat olleet suomalaista korutaidetta esittelevät laajat SUOMALAINEN KORU -katselmukset sekä suomalaista korutaidetta esittelevän kirjan toimittaminen ja kustantaminen.

SEITSEMäS TAIVAS JA KUORINPERUNOITA -näyttelyssä on esillä taiteilijoiden omaa tuotantoa sekä heidän yhteisesti suunnittelemia ja toteuttamia teoksia. Korutaiteen tekijöinä Mäkelä ja Bonde Jensen ovat pitkän linjan kulkijoita. Korutaidetta kaksikko on tehnyt jo 80-luvulla, jolloin alasta ei vielä Suomessa tiedetty kovinkaan paljoa. Korutaiteen pariin heidät ohjasi ilmaisun halu. Yhteiset teokset sen sijaan sijoittuvat lähinnä hopeasepäntaiteen alueelle. Myös siinä taiteilijoita on kiinnostanut pohtia esineiden käyttöfunktioihin liittyvien seikkojen sijasta ilmaisua. Esineissään taiteilijat ovat tutkineet mahdollisuuksia laajentaa hopeasepäntyötä avarammaksi perinteisestä käsityö- ja muotoilutuotannosta. Mittakaavan muutoksilla ja erilaisilla materiaalikokeiluilla ja luopumalla perinteisestä käyttöesine- ja materiaali ajattelusta, esineistä on muodostunut ilmaisullisesti vahvoja teoksia.

Näyttelyssä on havaittavissa taiteilijoita yhdistävä positiivisuus ja humoristisuus, olipa teosten sisältö mikä hyvänsä. Näyttelyn nimi viittaa siihen millaista tämä työ on. Se voi olla seitsämäs taivas, mutta suurimmaksi osaksi arkista aherrusta.

Omissa teoksissaan Eija Mäkelä on pohtinut unelmia. Ilman unelmia ei ole elämää. Mäkelän sormukset sarjasta "Pelastakaa edes unelmat" on eräänlainen oodi uneksijoille ja unelmille. Sormus, joka perinteisesti on ikivanha jälleensyntymän, elämän ja voiman vertauskuva ja taruissa se usein liitetään taikavoimiin, on oivallinen muoto teoksille, joissa tekijä haluaa siirtää niiden kantajalle toivoa, voimaa ja valtaa toteuttaa omat unelmansa.

Omissa teoksissaa Kaarin Bonde Jensen on pohtinut ajatuksia. Ajatukset synnyttävät sanat joita käytämme. Ajatukset ovat elämänasenteemme joka ilmentyy puheenamme ja jopa ulkoisena olemuksenamme. Teosten lempeä ehdotus on ajatella elämä iloksi ja nautinnoksi puhtaalla sydämellä.

Lisätietoja
Eija Mäkelä, eija.makela@lamk.fi, puh. 050-380 8338
Kaarin Bonde Jensen, kaarin.bonde-j@pp.inet.fi, puh. 040-547 8896