SUOMALAINEN KORU 4 -triennaali
Näyttely Suomen käsityön museossa 26.2.-2.5. 2004

Triennaaliksi muodostunut SUOMALAINEN KORU -näyttely järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa. SK4 on aikaisempien vuosien tapaan jurytetty ja se esittelee 21 tekijältä uusia ja ennen julkaisemattomia korutaide-teoksia. Juryyn kuuluivat korutaiteilijat Kaarin Bonde Jensen ja Eija Mäkelä sekä arkkitehti, taiteilija Marco Casagrande.

Heli Hietala: Objekti, 2003
Heli Hietala: Objekti, 2003. Valuhartsi, tina, muovi ja lehtialumiini. Kuva: Suomen käsityön museo / Casagrande-EscartinSK4:een osallistuvat seuraavat korutaiteilijat:
Clarice Finell, Helsinki
Juhani Heikkilä, Helsinki
Heli Hietala, Helsinki
Eeva Häkkinen, Jyväskylä
Leena Illukka, Porvoo
Tuulia Kasonen, Lappeenranta
Maire Koivisto, Tampere
Mervi Kurvinen, Helsinki
Sari Liimatta, Lappeenranta
Hanna Lommi, Lappeenranta
Dafna Maimon, Porvoo
Venla Metsola, Espoo
Kati Nulpponen, Lappeenranta
Kati Pitkänen, Helsinki
Inni Pärnänen, Helsinki
Anitta Ruotsalainen, Porvoo
Harri Syrjänen, Helsinki
Minnamarina Tammi, Tortinmäki
Jaakko Vasko, Helsinki
Johanna Virtanen, Helsinki
Eeva Wornell, Riihimäki


Korutaide on Suomessa vielä sangen nuori ja suurelle yleisölle tuntemattomampi nykytaiteen muoto. Käsitteenä korutaide sekoitetaan usein korumuotoiluun ja varsinkin uniikkeihin käsityönä valmistettuihin studiokoruihin. Korumuotoilussa ja uniikeissa studiokoruissa on kuitenkin kyse aivan erilaisesta lähestymistavasta ja näkökulmasta kuin korutaiteessa. Korutaide lähestyy korua puhtaasti taiteen näkökulmasta, jossa oleellista on taiteellinen ilmaisu.

Samalla tavoin kuin nykytaide on vapautunut muodosta ja materiaalista, on myös korutaide vapaata - koru voi olla vaikkapa vain pelkkä ajatus. Korutaiteessa materiaali tai muoto ei ole enää lähtökohta tai edes oleellista, vaan arvo määrittyy sisällöllisistä lähtökohdista. Taide on jatkuvaa muutosta ja keskustelua. Korutaiteessakin voi nähdä hämmentäviä asioita; se pakottaa katsomaan epämieluisaa siinä missä kaunista, vitsikästä ja mielikuvituksellistakin. Nykykorua on arvotettu lähinnä kantajan persoonallisuuden ilmentäjänä. Sen merkitys on korostunut kantajan ja osittain tekijänkin tuntojen tulkkina. Korutaiteessa on kuitenkin kyse laajemmasta näkökulmasta. Koru voi toimia itsenäisesti ja kyseenalaistaa ympäröivää todellisuutta.

SUOMALAINEN KORU 4 näyttelyn näyttelyarkkitehtuurista ja graafisesta ilmeestä vastaa Marco Casagrande ja suunnittelutyötä ovat olleet toteuttamassa arkkitehdit Philippe Gelard ja Pablo Escartin. Näyttely- arkkitehtuuri poikkeaa aiemmista SK-näyttelyiden arkkitehtuurista siten, että näytteillä olevien koruteosten rinnalla nähdään Casagranden ja Escartinin suunnittelemia tilannevalokuvia. SK4:ssa näyttelysuunnittelu tulkitsee teoksia omalla tavallaan.

SUOMALAINEN KORU -näyttelyt ovat olleet tärkeässä asemassa korutaiteen tunnetuksi tekemisessä maassamme. Eija Mäkelä ja Kaarin Bonde Jensen ovat olleet aikaisempien SK-näyttelyiden tuottajina, järjestäjinä ja kantavina voimina 1996, 1998 ja 2001. Mäkelä ja Bonde Jensen toimivat aktiivisesti korutaiteen parissa ja lisäksi Mäkelä opettaa Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa koru- ja hopeamuotoilun pääaineessa. Eija Mäkelän ja Kaarin Bonde Jensenin yhteinen näyttely Seitsemäs taivas ja kuorinperunoita on samaan aikaan esillä Suomen käsityön museon galleriassa 11.2.-28.3. 2004.SK4-näyttely kiertää Suomea alkutalvesta 2004 kesään 2005. Näyttelyn kiertoaikataulu:
Suomen käsityön museo, Jyväskylä 26.2.-2.5.2004
Museokeskus Vapriikki, Tampere 15.5.-15.8.2004
Aboa Vetus & Ars Nova, Turku 19.8.- 3.10.2004
Aineen taidemuseo, Tornio 10.10.-14.11.2004
Joensuun taidemuseo 20.1.-13.3.2005
Amos Anderssonin taidemuseo 20.5.-7.8.2005


Käsityön museossa järjestetään kevään aikaan koru teemaan liittyviä työpajoja ja työnäytöksiä


Lisää
» Kaarin Bonde Jensen & Eija Mäkelä: SK4 suomalainen koru

Jyväskylässä sijaitseva Suomen käsityön museo toimii SUOMALAINEN KORU 4 -näyttelyn pääjärjestäjänä yhteistyössä taiteellisten johtajien, korutaiteilijoiden Eija Mäkelän ja Kaarin Bonde Jensenin kanssa. Muita yhteistyökumppaneita ovat Museokeskus Vapriikki, Tampere, Aboa Vetus & Ars Nova, Turku, Aineen taidemuseo, Tornio, Joensuun taidemuseo ja Amos Anderssonin taidemuseo, Helsinki.

Lisätietoja
Eija Mäkelä
eija.makela@lamk.fi, puh. 050 380 8338

Kaarin Bonde Jensen
kaarin.bonde-j@pp.inet.fi, puh. 040 547 8896