ValoKUVAkudos
Soilen Hovilan kuvakudoksia
Suomen käsityön museon galleriassa 18.8.3.10.2004

Soile Hovila: Sylissä, omakuva, 2000. Pellava, puuvilla ja sekakuidut, 9x23cm. KUVA: Soile Hovila.
Kuvassa Soile Hovila: Sylissä, omakuva, 2000. Pellava, puuvilla ja sekakuidut, 9x23cm. KUVA: Soile Hovila.


Tekstiilitaiteilija Soile Hovila kuvailee työskentelyään seuraavasti:
Luonnon yksityiskohtia
Kudon luonnon yksityiskohtia: puun, kallion ja jään pintaa sekä veden liikettä. Kulkiessani metsän ja kallioiden reittejä havainnointi on saanut tarttumaan välillä kameraan. Rauhallisesti etenevän kutomisen aikana palaan valokuvan ottamisen hetkeen ja kokemaani elämykseen.

Kutomisen myötä kuvasta valitsemani yksityiskohta saa uusia merkityksiä; se tulee sen hetkisten tunteiden ja tapahtumien symboliksi. Esimerkiksi teos Valkoinen ruusu on omistettu ystävälleni, joka menetti miehensä arvaamatta. Kalliohalkeaman toiselta puolelta voi kuitenkin löytää iloisia värejä; elämä kiertää kehäänsä. Elämänkulku teoksen halkeilevat ja olkien peittämät luonnon kiviportaat ovat pohdintaa jatkuvan etenemisen pakon sanelemasta elämästä.


Kuvakudostekniikasta
Kuvakudoksissa näkyy yleensä selkeästi luonnostelun / suunnittelun tapa: akvarelleihin, piirroksiin tai kirjoituksen rakenteeseen perustuvat teokset poikkeavat toisistaan, vaikka kaikissa käytetäänkin samaa valmistustekniikkaa. Oman työni lähtökohtana ovat ottamani valokuvat. Pohdin työskennellessäni kahden erilaisen tekniikan: kudonnan ja valokuvaamisen eroja. Lähtökohta ja ilmaisun sisältö vaikuttavat kädenjälkeeni ja käyttämiini materiaaleihin ja väreihin. Kudonnaisten materiaalina ovat puuvilla-, pellava- ja sekoitekuitulangat.

Haluan oppia kutomaan erilaisia pintoja - ottaa haasteita. Tutkin, kuinka langoilla syntyy kuohuva koski, miten kudotaan jään pintaa tai kallion rosoja ja jäkälää. Ensimmäinen kuvakudoksista koostuva näyttelyni on myös teknisen taidon kehittämistä.


Kuvakudoskoruja
Näyttelyssä esitellään myös uusi tuote: kuvakudoskoru. Olen kehittänyt korun Laukaan kuntalahjakilpailuun (2001), jossa se voitti 1. palkinnon Uusi idea kuntalahjaksi sarjassa. Korussa yhdistyvät perinteinen kuvakudostekniikka ja näyttävä koru uudella tavalla.

Näyttely on ensimmäinen kuvakudoksista koostuva näyttelykokonaisuuteni, jota olen valmistellut vuodesta 2001 lähtien. Työtäni kuvakudostaiteilijana ovat tukeneet Suomen kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto, Uudenmaan taidetoimikunta ja Espoon kaupunki.
Lisätietoja
Soile Hovila
shovila (at) suomi24.fi, www.netsonic.fi/~hovila
puh. 09-347 4673, 040-869 8506

» Lataa Soile Hovilan CV