Kaapista ulos
Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 11.1.-13.2.2005
Kilpisenkatu 12, Jyväskylä | Näyttely on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa

Maija Leinonen, Minun aikani -kaappi. KUVA: Tuomo Povelainen.
Maija Leinonen, Minun aikani -kaappi. KUVA: Tuomo Povelainen.

Jokaisella on oma kaappinsa. Sinne voi piiloutua tai sinne voi piilottaa. Kaappiin liittyy sulkeminen ja avaaminen - mitä halutaan näyttää ja mitä kätkeä. Ja kuka lopulta määrää missä piilo - siis kaappi - on ja mitä siellä on? Työtaito 2 -hankkeen seitsemän eri-ikäistä naista eri elämänvaiheissaan ovat valmistaneet oman kaappinsa. Kaapin koko, muoto ja materiaali ovat kunkin omia valintoja. On syntynyt kaappeja, jotka nyt ovat auki.

Kaappien tekijöitä yhdistää Työtaito 2-hanke ja käsityöala. Työtaito-2 hanke on Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n ylläpitämä ja Keski-Suomen TE-keskuksen rahoittama kolmivuotinen hanke, joka on alkanut 1.4.2004. Sen tavoitteena on työllistää käsi- ja taideteollisuusalan koulutuksen saaneita henkilöitä ja edistää heidän sijoittumistaan työhön tai koulutukseen. Hankkeeseen työllistetyt työskentelevät vuoden ajan Taito-Keskuksessa Taito-Keskuksen oman tuotannon ja erilaisten tilaustöiden parissa.


- Tekstiilialan artesaani Mareena Heinosen Kertyneiden taitojen kaapin tarkoituksena on esitellä hänen osaamistaan muille ja samalla toimia muistutuksena hänelle itselleen, mitä kaikkea hän osaakaan. Pahvista laminoimalla tehty lokerikkokaappi sisältää tuotteita, joissa on värjäystä reaktiivi- ja luonnonvärein, kankaanpainoa, luovaa ompelua, kudontaa, punontaa, huovutusta ja kirjansidontaa. Joissain töissä lähtökohtana on materiaali, sen tuntu, toisissa tekniikka, rakenteellisuus ja joissain harvoissa itse lopputulos, ajatus hahmosta.

- Sisustussuunnittelija Merja Hirvosen Chakra-kaappi on ollut pitkäaikainen prosessi jo ennen kuin se käytännössä toteutui. Kaappi kuvaa ihmisen energiakeskuksia, joita kutsutaan chakroiksi. Kaikkihan on energiaa, kuten Fengshuissa on jo kauan sitten oivallettu. Kaapin eri värisissä laatikoissa olevat työvälineet kertovat sisustussuunnittelun eri osa-alueista. Perehtymällä syvemmin ihmisen hyvinvointiin ja erityisesti asumiseen Merja on huomannut kuinka voi luoda puitteet tukemaan jokaisen omaa elämää - kotihan on ihmisen jatke.

- Tarja Hämäläinen on ollut tilausompelijana yksityisellä työnantajalla 31 vuotta. Hänen ompelu-uraansa mahtuu kaikkia alan töitä niin arki kuin juhla-asuja erilaisista materiaaleista kuten silkistä, trikoosta, sametista ja nahasta. Omasta Jatkuvuus-kaapistaan Tarja teki pienoisvaatekaapin, jossa asiakkaille ommellut tilaustyöt odottavat noutajia. Näyttelyn jälkeen pienoisvaatekaappi muuttuu yhdeksi lokeroksi ompelutarvikekaappia. Tarja toivoo ompelun jatkuvan - jatkuvastihan naiset tarvitsevat uusia vaatteita.

- Kutojaksi valmistuneen Taru Järvikallion unelma käsityöyrittäjyydestä sai uuden ja odottamattoman käänteen vuoden vaihteessa pari vuotta sitten - käsi meni poikki tapaturmassa. Kädenhoitoa varten Taru sai läjän lääkkeitä, jotka eivät mahtuneet tavalliseen lääkekaappiin. 50-lukuun hurahtaneena hän kerää erityisesti laukkuja tuolta ajalta. Nyt 50-luvun rähjääntyneestä matkalaukusta tuli Reissussa rähjääntyy -kaappi lääkkeille - tapahtuihan tapaturmakin reissun päällä.

- Vaatetuspuolta opiskelleena Riitta Kärkkäinen halusi perinteisen puuhyllykön tilalla kokeilla ihan muuta. Riitta toteutti työhönsä unen symbolin karhun. Karhunpää lainasi muotonsa kaapille, lisäksi siihen tuli häntä ja huntu. Riitan mielestä huntu on jokin lapsellinen käsite ja perinteinen tytön haave. Vaikka Karhunpää-kaappi toimiikin taide-esineenä on sen tarkoitus toimia myös tyttären leikeissä. Kaapin sisällä on ristiriitainen sovitus kahvihetkestä.

- Maija Leinosen Minun aikani -kaappi sai alkunsa hämähäkin verkosta. Uusista asioista ja ideoista helposti innostuvana Maijalla on paljon keskeneräisiä asioita mm. käsitöitä. Aika ei vain yksinkertaisesti riitä kaikkien töiden valmiiksi saattamiseen. Keskeneräiset työt hän laittaa kaappiin ajatuksella "jatkanpa tätä ensi tilassa" ja vaikka hämähäkki kutoo unohduksen verkon töiden ylle, ne löytyvät kaapista kuitenkin jonain päivänä...Minun aikani -kaappi kertoo mihin Maija haluaa ajan riittävän ja mihin hän haluaa palata.

- Tarja Pitkänen ravintola-alan ammattilaisena taivutteli metalliverkosta keittiöön ilmavan ja valoisan Ruusuiset unelmat -kaapin luurangoille ja unelmille. Tarjan elämä on kulkenut seitsemän vuoden jaksoissa ja niinpä luurankoja on kertynyt kaappiin jokaiselta jaksolta. Nyt luurangot - vanhat ruokailuvälineet - ovat läpinäkyvässä kaapissa sulassa sovussa ruusuisten unelmien kanssa. Kevään tullen kaappiin tulee myös yrttejä antamaan terveyttä ja iloa niin maullaan kuin tuoksullaankin.Kuvat: Tuomo Povelainen.

Lisätietoja

Raija Manninen
Työtaito-hankkeen vetäjä
Taito-Keskus, Kivääritehtaankatu 8, 40100 Jyväskylä
puh. 014-617 324
fax 014-617 366
raija.manninen(at)jkl.fi
www.aivia.fi/taitohanke

Suomen käsityön museo ja Suomen kansallispukukeskus
Avoinna ti-su 11-18
puh. (014) 26 64370
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä