Kaislapunoksia
Sari Saarikoski ja Anelma Savolainen

Näyttely Suomen käsityön museon galleriassa 27.4.-12.6.2005

Kuvassa: Kaislasta valmistettu rapu. Sari Saarikoski.
Kuvassa: Kaislasta valmistettu rapu. Sari Saarikoski.

Kaislalla on pitkät perinteet punonnan materiaalina. Tavat työstää kaislaa ovat kehittyneet sitä mukaa, kun ihmisen tarpeet ovat muuttuneet. Näyttely tuo esille kaislan käyttömahdollisuuksia uusilla muodoilla ja rakenteilla, kuitenkaan unohtamatta kaislanpunonnan historiaa ja perinteisiä työtapoja.Näyttelyn töistä

Palttina, ristipunonta, palmikointi ja spiraali ovat kaislanpunonnan perinteisiä tekniikoita. Anelma Savolainen ja Sari Saarikoski ovat tuttuja tekniikoita soveltaen muuntaneet tavanomaisia muotoja, yhdistelleet tekniikoita ja erilaisia materiaaleja tavoitteenaan uudenlainen muotokieli. Näyttelyn työt ovat syntyneet Kaislanpunonta -kirjaa tehdessä, yhdessä punoen, kokeillen, pohtien ja kirjoittaen. Teos ilmestyy huhtikuussa 2005 jyväskyläläiseltä Atena Kustannukselta.

Saarikoski ja Savolainen ovat opiskelleet Kuopion Muotoiluakatemiassa erityistekniikoiden linjalla pääaineenaan punonta. Sen jälkeen he ovat toimineet opettajina, luennoitsijoina ja asiantuntijoina eri projekteissa, oppilaitoksissa, yhdistyksissä ja järjestöissä. He ovat pitäneet näyttelyitä ja työnäytöksiä koti- ja ulkomailla.


Punonnassa koen tärkeäksi lähtökohdaksi perustekniikat, jotka on hyvä tuntea, jotta pystyy kehittymään punojana. Niiden avulla on helppo hallita rakenteita ja muotoja, jolloin myös työskentely on miellyttävää. Luonnonmateriaalit kiehtovat ja inspiroivat minua, joista kaisla on tällä hetkellä kaikkein merkittävin materiaali. Olen vuosien punomisen myötä oppinut tuntemaan kaislaa ja löytänyt uusia työmenetelmiä perinteisten tekniikoiden ohelle. Vahvuudekseni punonnassa koen tuotesuunnittelun ja taidon luoda mielenkiintoisia rakenteita ja muotoja. Näyttelyssämme olemme pyrkineet rohkeuteen ja ennakkoluulottomuuteen esitellessämme uusia ideoita ja menetelmiä valmistaa kaislatuotteita.
- Sari Saarikoski


Punonta on ollut minulle matka perinteestä kokeilemiseen. Olen opetellut perinteiset punonnat pajusta, tuohesta, juuresta ja kaislasta. Sen jälkeen olen alkanut soveltaa perinteisiä menetelmiä ja tehnyt tuotesuunnittelua. Perinteiset materiaalit ovat yhä minulle tärkeitä, mutta haluan löytää niille uudenlaista käyttöä. Työssäni on tärkeintä hallittu muoto ja hyvä tekninen laatu. Toisaalta taas uuden etsiminen ja kaoottisuus kuuluvat elämääni. Kaislassa olen löytänyt nypläyksen ja solmut, jotka kiehtovat minua.
- Anelma Savolainen


Kaisla tuo mieleen heinän, kesätuulen ja suolaisen meriveden. Se tuoksuu kesälle, tuntuu lempeältä ja näyttää kuin valo helmeilisi sen pinnalla.

Kaislanpunonnan työnäytös museon aulassa pe 29.4. klo 12-16.30. Vapaa pääsy. Sari Saarikoski punoo tuotteita kaislasta.Lisätietoja
Sari Saarikoski
050-3433468 sari.saarikoski@kotinet.com
[Lataa CV [rtf]]

Anelma Savolainen
040-7479573 kvahs@dnainternet.net
[Lataa CV [rtf]]