Kansanomaiset sukat
Näyttely Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla 30.9.2005-15.1.2006

Kansanomaiset sukat.

Ylellisyystavaraa ja juhlapukeutumista, sitä ovat kansanomaiset sukat. Niiden kuviot, joskus jopa sukkanauhat ovat saaneet vilkkua hameiden alta liikkuessa. Naiset ovat osoittaneet taitavuuttaan tekemällä taidokkaita kirjo- ja kuvioneulesukkia lahjoiksi.

Vanhimmat neulotut sukat ovat olleet yksivärisiä ja värillisiä, materiaaleina useimmiten villa ja puuvilla. Taidokkaasti valmistetut kirjo- ja kuvioneulesukat ovat olleet naisten taidonnäytteitä ja ne yleistyivät 1800-luvulla. Sukkien kuviot, joskus jopa sukkanauhatkin saivat vilkahtaa hameiden alta. Polvihousuihin pukeutuneen miehen sukat ja sukkanauhat saattoivat olla erityisen komeita - ne saattoivat olla lahjoja kihlatulta. Sukat ovat olleet tärkeä kapioiden ja häihin liittyvien lahjojen eli antimien osa. Neulontataidon yleistyttyä valmistettiin myös arkisia käyttösukkia, myyntiinkin. Sukkiin liittyi myös paljon tapoja ja uskomuksia. Esimerkiksi uskottiin että lapsen ensimmäisten sukkien tuli olla käytetyt. Tämä takasi lapselle hyvän onnen ja liitti hänet perheeseen vahvasti.

Kansallispukukeskuksen Kansanomaiset sukat -näyttelyssä on esillä neljänlaisia sukkia. Erikoisneuvoja ja kansallispukutaitaja Marjo Vainio on neulonut tarkkoja toisintoja Suomen kansallismuseon kokoelmiin kuuluvista 1700- ja 1800-lukujen yksivärisistä sukista. Lisäksi Vainio on luonut tutkimukseen perustuvan kansallispukusukkien malliston yhteistyössä Suomen kansallispukuneuvoston kanssa. Opettaja Kyllikki Mitroselta on esillä modernisoituja kansanomaisia sukkia, joiden esikuvat ovat maakuntamuseoiden kokoelmissa. Mitronen on ideoinut ja neulonut sukkia nykypäivän käyttötarpeita ajatellen.

Kyllikki Mitroselta ja Liia Vilkkumaalta ilmestyy lokakuussa Tammen kustantamana Sukkasillaan -kirja, jossa Mitronen antaa hyvät perusohjeet sukkien valmistukseen. Kirja julkistetaan pe 7.10. klo 12.00 Suomen käsityön museossa.

Näyttelyn aikana järjestetään sukkatempaus pe-la 7.-8.9.2005

Suomen kansallispukukeskus sijaitsee Suomen käsityön museon yhteydessä Jyväskylässä.Näyttelyyn voi tutustua museon aukioloaikoina ti-su klo 11-18. Pääsymaksu 5 e, perjantaisin vapaa pääsy.

» Sukkatempaus pe-la 7.-8.10.2005

Sukkasillaan - Perusohjeet ja 44 kaunista mallia (Kyllikki Mitronen - Liia Vilkkumaa)
Puoli vuosisataa sitten sukankudin oli ainakin maaseudulla naisten välttämätön vakiovaruste. Nykyään vain harva osaa neuloa sukat. Kuitenkaan ostamalla ei tahdo löytää lämpimiä, kestäviä villasukkia - persoonallisista puhumattakaan. Sukkasillaan -kirjassa Kyllikki Mitronen antaa ensin kuusi perusohjetta, joiden mukaan kuka tahansa saa sukan aikaan, sitten kymmeniä sovelluksia: värikkäitä, vauhdikkaita, kauniita, tyylikkäitä, muodikkaita. Sukkia lapsille, nuorille, aikuisille - sukka joka jalkaan.
Kirjaa saatavana mm. käsityön museon museokaupasta.


Lisätietoja
Marja Liisa Väisänen
Amanuenssi, kansallispuvut/Curator, National Costumes
Suomen kansallispukukeskus/The National Costume Center of Finland
etunimi.sukunimi@jyvaskyla.fi