Latentista patentti - keksintöjen maailma
Näyttely Suomen käsityön museossa 12.5.-11.9.2005

Yksityiskohta Raimo Flinkin keksimästä aurinkogrillistä. KUVA:Suomen käsityön museo / Mikko Oikari
Yksityiskohta Raimo Flinkin keksimästä aurinkogrillistä. KUVA:Suomen käsityön museo / Mikko Oikari

Suomen käsityön museon tuottamassa koko perheen näyttelyssä kurkistetaan keksintöjen maailmaan. Näyttelyssä esitellään nykyajan keksijän työtä joskus latenttienkin ideoiden kehittelystä patenttiin saakka.


KUVA: Pigme/Markus Viitakoski
Keksintöjä tehdään kaikilla inhimillisen elämän osa-alueilla. Latentista patentti -näyttelyssä esillä oleviin keksintöihin liittyy ennakkoluulottomien oivallusten lisäksi prototyyppien kehittelyä, aivojen ja käsien motoriikkaa, käsityötä. Näyttelyssä on vahva ekologinen näkökulma: monet keksinnöistä on tehty kierrätysmateriaaleista tai niiden avulla edistetään kierrätystä ja ympäristön kestävää kehitystä. Moni keksinnöistä soveltuu myös kesämökeille, esim. tuuligeneraattori, hajuton ekohuussi, aurinkogrilli... Näyttelyssä voit myös kokeilla soutamista kasvot menosuuntaan päin.

Latentista patentti -näyttelyssä on esillä keksintöjä pariltakymmeneltä keksijältä ja yritykseltä eri puolilta Suomea. Varsinaisten keksintöjen ohella näyttelyssä esitellään ihmisiä ideoiden takaa. Keksijä on luova ihminen, joka näkee ongelman siinä, missä kukaan muu ei sitä huomaa ja pyrkii kehittämään ongelmaan ratkaisun. Keksimisessä juuri ongelman havaitseminen on lähtökohta ratkaisun löytymiselle.

Näyttelyssä on kurkistusluukkujen takana myös jokapäiväistä arkea helpottavia keksintöjä ja niiden keksimiseen liittyvää historiaa. Esillä olevat työkaluja ja materiaaleja, jotka ovat jonkun keksimiä, kuten mustekynä, sakset, liima ja teippi, nappi, vetoketju, hakaneula, paperi, henkari, vasara, silitysrauta, ruuvi ja ruuvimeisseli, mittanauha.... Esim. puisen vaatehenkarin keksijänä pidetään Yhdysvaltain presidenttiä Thomas Jeffersonia.

Näyttelyssä voi kokeilla pulmanratkaisutaitojaan, jättää muille näyttelyssä kävijöille oman arkipäivää helpottavan niksin tai keksiä uusiokäyttöä jokapäiväisille kotitalousjätteille. Paras idea palkitaan näyttelyn jälkeen. Tee-se -itse-keksintöpaja avoinna koko näyttelyn ajan yleisölle. Heinäkuussa on tiedossa myös ohjattua pajatoimintaa.


Näyttelyn on tuottanut Suomen käsityön museo ja näyttelyn päätyttyä syyskuussa Jyväskylässä se matkaa Lapin maakuntamuseoon Rovaniemelle.

Näyttelyn esillepanon suunnittelu ja toteutus:
Tilasomistusalan ammatillisen lisäkoulutuksen jatkokoulutusopiskelijat
Koulutuksen järjestäjä: Kansan Sivistystyön Liitto ry KSL
Koulutuksen tuottaja: Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry Aivia


Lisätietoja
Mikko Oikari
intendentti, Suomen käsityön museo, puh. (014) 26 64378

Laura Korhonen
tiedottaja-amanuenssi, Suomen käsityön museo, puh. (014) 26 64375