Metrin juhlaa - uudet kuviot kankaalla
Tekstiilisuunnittelijat TEXO ry 50 vuotta.


Näyttely Suomen käsityön museossa 17.12.2005-5.3.2006


Elina Helenius: Sazaby pussilakanat ja tyynyt, kuvassa tyynyjä. Kuva: Elina Helenius

Vuonna 2006 suomalaisten tekstiilitaiteilijoiden ja tekstiilisuunnittelijoiden yhdistys TEXO ry täyttää 50 vuotta. Yhdistys juhlistaa toimintaansa vuoden 2006 kuluessa useilla näyttelyillä ja tapahtumilla eri puolilla Suomea. Juhlavuoden aloittaa Metrin juhlaa - uudet kuviot kankaalla -näyttely Suomen käsityön museossa Jyväskylässä.

Metrin juhlaa jatkaa aiempien metrikankaita esittelevien näyttelyiden sarjaa. Tavoitteena on tuoda esille uusia teollisesti tai käsiteollisesti valmistettuja kankaita ja niiden suunnittelijoita. Näyttely on jurytetty ja kaikilla TEXO ry:n jäsenillä oli mahdollisuus tarjota siihen vuonna 2003 tai sen jälkeen suunniteltuja töitä. Näyttelyn juryn muodostivat design manager Laura Sarvilinna, muotoilija Harri Helorinne sekä mallistopäällikkö Pirjo Kääriäinen.

Näyttelyyn tuli ehdotuksia 42 suunnittelijalta. Eniten ehdolla oli painokankaita, jotka siten nousevat myös näyttelyssä pääosaan. Jury valitsi ehdotuksista 37 kangasta, 22:lta suunnittelijalta. Valinnassa painotettiin ajankohtaisuutta ja uutta, raikasta ilmettä.
Jury jakoi valitut työt kolmeen ryhmään: värikkäät painokuviot, graafiset musta-valkoiset ja materiaaliin perustuvat. Yksittäisten, hyvien tuotteiden haluttiin muodostavan myös kaunis näyttelykokonaisuus. Esille nousevat selkeän graafinen kädenjälki ja reilu värinkäyttö. Osa näyttelyn töistä on teollisesti toteutettuja, osa on vasta prototyyppeinä. Kaikki on kuitenkin mahdollisia valmistaa painamalla, kutomalla tai muilla teollisilla menetelmillä, joista uusimpia on digitaalinen tulostus suoraan tekstiilille.

Kaikissa Metrin juhlaa -näyttelyyn valituissa kankaissa on joko visuaalinen tai tekninen oivallus tai ne ovat monikäyttöisiä, moniin eri tuotteisiin sopivia. Näyttelyssä tuodaan esille myös valmiita tuotteita, sillä metreittäin valmistettavat kankaat ovat materiaalina muille tuotteille.

Näyttelyyn osallistuvat suunnittelijat Maija Arela, Hannaliisa Hailahti, Pirkko Heikkilä, Elina Helenius, Anna Huhta, Fujiwo Ishimoto, Laura Isoniemi, Laura Järveläinen, Jarkko Kallio, Eija Karjalainen, Merja Keskinen, Johanna Kunelius, Katja Lehtonen, Outi Martikainen, Jaana Pajuniemi, Sari Puhto, Seija Ranttila, Elina Rebers, Tiina Ripatti, Elina Savolainen ja Jaana Väisänen.

Vuoden 2005 tekstiilitaiteilija Kaarina Kellomäki on kutsuttuna mukana näyttelyssä uniikeilla painokankaillaan. Kellomäki on tehnyt monipuolisen uran teollisena suunnittelijana, taiteilijana ja pedagogina. Taideteollisen korkeakoulun opettajana hän on ollut kehittämässä kansainvälisiä verkostoja ja painokankaan opetusta. Tällä hetkellä Kaarina Kellomäki on kansainvälisesti tunnettu tekstiilitaiteilija, joka osallistuu aktiivisesti näyttelyihin eri puolella maailmaa.

Näyttelyyn liittyy työnäytöksiä ja tekstiilitaiteilija,TaM Juha Laurikaisen luento Näkökulma suomalaisen painokankaan menneisyyteen to 26.1. klo 18.00-18.45.

Lisätietoja
TEXO ry
järjestösihteeri Paula Susitaival, 09-6877 7455
texo@ornamo.fi
www.ornamo.fi

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on vuonna 1956 perustettu suomalaisten tekstiilitaiteilijoiden ja tekstiilisuunnittelijoiden ammatillinen järjestö. TEXOlla on 340 jäsentä, joille yhdistys tarjoaa palveluita ja pyrkii kehittämään tekstiilitaiteen asemaa osana suomalaista taideteollisuutta ja muotoilua. Jäsenistön työkenttään kuuluvat taidetekstiilit, teollinen tekstiilisuunnittelu, käsiteollisesti valmistetut tuotteet, kouluttaminen alan oppilaitoksissa sekä kaupan ja tiedotuksen tehtävät.TEXO ry on yksi viidestä Teollisuustaiteen liitto Ornamon jäsenjärjestöstä.