Kirjotut kertomukset
Niina Hartikaisen vapaata kirjontaa Suomen käsityön museon galleriassa 12.1.-20.3.2005

Rochester 1999. KUVA: Dan Pasteiner.
Rochester 1999. KUVA: Dan Pasteiner.

Kuvataiteilija ja vaatesuunnittelija Niina Hartikaisen (s. 1978) kirjotut kuvat kertovat elämästä mm. Lontoossa ja matkoilta eri puolilta maailmaa. Teosten lähtökohtana ovat kotoisissa ympäristöissä ja matkoilta otetut valokuvat. Valokuvien pohjalta kirjotut teokset syntyvät ennakkoluulottomasti lankoja, kankaita, akryylimaalia, pikkuesineitä, valokuvia, silkkipainotekniikkaa ja käsinvärjättyä kangasta yhdistelemällä.

Teoksissa yhdistyvät perinteisesti "naisten tekniikkana" tunnettu kirjonta, valokuvan sarjakuvamainen ilmaisutapa sekä sisällöltään omaelämäkerrallinen, rohkea kerronnan tapa. Niina Hartikainen on vanginnut kiireen aikakaudella arjen muistoja kankaalle hitaalla kirjonnan ja käsinompelun menetelmällä. Niina on valmistunut vaatesuunnittelijaksi (Bachelor of Arts) Lontoossa Central Saint Martins College of Arts and Design -oppilaitoksesta.

Niina kertoo omasta työskentelystään seuraavasti:
"Isoäitini Helvi Muhonen oli aikoinaan hyvin taitava käsitöissä: hän taisi ristipistot, virkkauksen, neulomisen... Hänen töitään ei perhepiirin ulkopuolella koskaan nähty. Häneltä opin käsityötaitoni.

Kirjonnan toteuttaminen on hidas prosessi. Se on myös erittäin meditatiivista ja rauhoittavaa - paitsi siinä vaiheessa kun langat menevät solmuun... Työni ovat omaelämäkerrallisia - teen työt vanhojen albumikuvien pohjalta. Tällä tavoin teen henkilökohtaiset muistot ja tapahtumat yleisiksi, tuon ne jaettaviksi myös muiden kanssa. Kuvia tehdessäni elän kuvien muistot uudelleen. Monet teosten väreistä ovat minulle tuttuja ja tärkeitä lapsuudestani.

Asun tällä hetkellä Lontoossa. Näyttelyssä olevien teosten pohjana ovat valokuvat eri kaupungeista ja maista (Helsinki, Lontoo, Los Angeles, Sao Paulo..). Teokset kertovat omakohtaisista kokemuksistani eri kulttuureissa.


14.1. klo 12-16.30 Kirjotut kertomukset
Taiteilijatapaaminen Niina Hartikaisen kanssa.
Niina Hartikainen esittelee näyttelynsä ja innostaa kokeilemaan kirjontaa. Yleisö voi tulla kirjomaan omia töitään taiteilijatapaamiseen yhdessä Niinan kanssa. Suomen käsityön museon galleria, vapaa pääsy.Lisätietoja
» Lataa Hartikaisen cv [RTF-tiedosto]

Laura Korhonen
Amanuenssi, tiedotus, Suomen käsityön museo
puh +358 (0)14 26 64375

Suomen käsityön museo ja Suomen kansallispukukeskus
Avoinna ti-su 11-18
puh. (014) 26 64370
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä