LEIKKIä KIRJALLA
Kokeilevaa kirjansidontaa Tarja Rajakankaalta

Näyttely Suomen käsityön museon galleriassa 17.8.-16.10.2005

Kirjankannet akryylista. KUVA: Kuva: Tarja Rajakangas.
Kirjankannet akryylista. KUVA: Kuva: Tarja Rajakangas.

Kirjansidontamestari Tarja Rajakangas kertoo näyttelystään ja työskentelystään seuraavasti:

Näyttelyn ajatuksena on esitellä kehittelemiäni persoonallisia käsinsidottuja kirjoja, jotka henkivät tätä aikaa ja houkuttelevat kirjoittamaan. Käyttötuotteita, joissa on iloa, väriä, persoonallisuutta, selkeyttä ja rentoutta. Muotoilun ideana on jännite, joka syntyy yhdistämällä muinaisia kirjan rakenteita nykyaikaisiin teollisiin materiaaleihin, etsien yhä parempia ratkaisuja yhteensitomisen ikuisesti kiehtovaan ongelmaan.

Tämän päivän yleisimmät kirjansidokset lienevät käsiin hajoavat liimaselkäiset pokkarit sekä arkiset kierreselkäiset ja niitatut vihot. Takana on pitkä historia kirjansidonnan tekniikoiden kehittymistä ja monia unohtuneita viehättäviä rakenteita. Kunkin aikakauden ja kulttuurin sitojat ovat kehitelleet käsillä olevista materiaaleista asiakkaittensa tarpeita mahdollisimman hyvin palvelevia ratkaisuja ja kehitystyö jatkuu edelleen. Nykyhetken valtaisaan kirjakysyntään vastaa teollisuus ja käsin kirjoja sitova saa onneksi keskittyä erikoissidoksiin.

Tuotteissa käyttämäni materiaalit ovat paperi, käsin kuvioidut paperit, kankaat, kasviparkittu nahka - joskus myös puu, muovi ja kumi. Valmistan kirjat käsin tai pienteollisin menetelmin käyttäen perinteisiä kirjansidonnan välineitä ja menetelmiä. Ideat tuotteisiin löytyvät kirjansidonnan kiehtovasta historiasta sekä toisaalta kiinnostavista materiaaleista. Minulle on tärkeää, että tuotteeni ovat tarkoituksenmukaisia ja toimivat hyvin käytössä.

Kirjansidonnan opintoni alkoivat Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiassa, josta valmistuin erityistekniikoiden artenomiksi 1998. Valmistuttuani työskentelin kirjataiteilija Gavin Rookledgen assistenttina Lontoossa Rooks Books -nimisessä yrityksessä kevääseen 2000 saakka. Palasin Suomeen Vammalaan opiskelemaan lisää kirjansidontaa Tytvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Se on ainut paikka Suomessa, jossa kirjansidontaa voi opiskella ammatikseen. Suoritin kirjansitojan ammattitutkinnon 2001 ja erikoisammattitutkinnon jouluna 2003, jolloin valmistuivat ensimmäiset kirjansitojamestarit (8 kpl) 1985 jälkeen. Yritystoimintaa olen harjoittanut vuodesta 2002 lähtien. Työhuoneeni sijaitsee kodissani Vammalassa.
Lisätietoja
Lataa Tarja Rajakankaan CV [rtf]

Tarja Rajakangas, kirjansitojamestari (2003)

Tmi Tarja Rajakangas
kirjansidonta, graafinen suunnittelu, valokuvaus
p. 040 5245661
tarja.rajakangas@kopteri.net
Rautavedenkatu 9 B 11, 38200 Vammala

www.kopteri.net/koti/tarja.rajakangas

Suomen käsityön museon galleria on avoinna ti-su 11-18,
Kauppakatu 25, Jyväskylässä.