SIIRTYMä
Keskisuomalaista käsi- ja taideteollisuusalan koulutusta 100 vuotta

Juhlanäyttely Suomen käsityön museossa 16.3.-1.5.2005


Kuvassa: Rasia sukkulasta: Ville Lehtinen. KUVA: Jyväskylän ammattiopisto, Käsi- ja taideteollisuusoppilaitos / Mikko Auerniitty

Käsi- ja taideteollisuuden opetuksella on Keski-Suomessa sadan vuoden mittaiset juuret. Vuosi 2005 on Jyväskylän ammattiopiston Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen 100-vuotisjuhlavuosi. Oppilaitos sijaitsee Petäjävedellä ja se tunnettiin aikaisemmin nimellä Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitos. Oppilaitoksesta valmistuu vaatetuksen, paperialan, nukkemuotoilun, metalli- ja puualan artesaaneja sekä valokuvaajia. Osaksi Jyväskylän ammattiopistoa oppilaitos tuli 1.1.2005.

16.3. yleisölle avattavassa juhlanäyttelyssä nähdään luovan alan tuotoksia noin sadalta oppilaitoksesta valmistuneelta tai vielä opiskelevalta opiskelijalta. Pääosa on uusia esineitä ja oivalluksia eri materiaaleista toteutettuina. Mukana on myös muistoja menneiden vuosien käsi- ja taideteollisuuden opetuksesta arkistomateriaalia ja kudontatöitä.

Näyttely esittelee oppilaitoksen käsi- ja taideteollisuuden perustutkinnon kaksi koulutusohjelmaa tekstiilin ja vaatetuksen koulutusohjelman ja esinesuunnittelun ja valmistuksen koulutus-ohjelman sekä kuvallisen ilmaisun perustutkinnon. Oppilastöiden lisäksi mukana on projekteja, joissa ammattisuunnittelija ja artesaaniopiskelija ovat tehneet yhteistyötä. Näyttelyyn voi tutustua oppilaitoksen residenssivieraiden töihin omat tervehdyksensä satavuotiaalle tuovat kaksi taidekäsityöläistä Saksasta ja Japanista.

Tänä päivänä käsi- ja taideteollisuus elää, näkyy ja antaa leivän yrittäjyyden kautta. Juhlanäyttelyyn on pyydetty teoksia noin 40 entiseltä opiskelijalta, jotka ovat saaneet ensi kosketuksensa käsityöhön juuri Petäjävedellä. Useimmat heistä toimivat yrittäjinä Keski-Suomessa. Mukana esim. metalliseppä-emaloija Ulla Huttunen Korpilahdelta ja puuseppä Terhi äikäs Petäjävedeltä.

Siirtymä -näyttelyn arkkitehtinä on toiminut sisustusarkkitehti Simo Heikkilä.
Hän on toteuttanut myös erilaisia yhteistyöprojekteja oppilaitoksen kalusteopiskelijoiden kanssa. Näyttely on mukana opetusministeriön tukemassa Muotoilun Vuodessa 2005.


Juhlanäyttelyyn liittyvät tapahtumat:
Luento ke 23.3. klo 18-20 Muotoilua materiaalien ehdoilla.
Muotoilija Harri Koskinen kertoo työstään
Pääkirjaston Minnansali, Vapaudenkatu 39-41, vapaa pääsy.
Taidon päivä torstaina 14.4. 2005
Opiskelijoiden sorvaus- ja taontatyönäytökset museon edessä, vapaa pääsy.
Käsityötie käsityöläisten pajat avoinna Keski-Suomessa!
(Tarkentunut ohjelma tulee museon internetsivuille viikolla 12).


» Oppilaitoksen tiivistetty historia
» 100 vuotta luovaa teollisuutta Keski-Suomessa


Lisätietoja
Laura Korhonen, tiedottaja-amanuenssi, Suomen käsityön museo, puh. (014) 26 64375


opastusvaraukset
museolehtori puh. (014) 26 64376 tai museon info puh. (014) 26 64370, craftmuseum.info(at)jkl.fi