Puilla paljailla
Puusepänliike Tuulipuun näyttely Suomen käsityön museon galleriassa 15.6.-14.8.2005

 Kuvassa: Maisemalautanen, suunnittelu Tuuli Autio. Kuvaaja: Riitta Supperi
Kuvassa: Maisemalautanen, suunnittelu Tuuli Autio. Kuvaaja: Riitta Supperi.

Puusepänliike Tuulipuu on Tuuli ja Teemu Aution perheyritys, jossa puu jalostetaan metsästä valmiiksi tuotteiksi asiakkaalle. Oman tuotantoketjun tavoitteina on yksilöllinen palvelu ja kestävyys ympäristöä kunnioittaen. Puut valitaan metsässä, kaadetaan talvipakkasella ja osa ostetaan tukkeina lähiseudun maanviljelijöiltä. Tukit sahataan verstaan pihalla lankuiksi, jotka saavat raikkaassa tuulessa rauhassa kuivua hyväksi huonekalupuuksi.

Valmistamalla esineitä, joilla on oma syntytarinansa ja juuret suomalaisessa metsässä, Puusepänliike Tuulipuu haluaa olla luomassa laadukasta ja ihmisläheistä elinympäristöä. Tuulipuussa uskotaan, että ihmiselle on hyväksi olla tekemisissä aitojen luonnonmateriaalien kanssa ja käyttää käsityönä tehtyjä esineitä, jotka puhuttelevat eri aisteja.

Puusepänliike Tuulipuussa suomalaista puuta ei yritetä muuttaa muuksi. Puun oikkuja ja moni-ilmeisyyttä ei kielletä tai piiloteta, vaan pöydän kannessakin saa näkyä muutama oksa ja erilevyisiä ja eri-ilmeisiä soiroja. Ylityöstämistä ja kikkailua vältetään, mutta puun oman kauneuden edessä ollaan nöyriä. Näyttelyn esineet on riisuttu kaikesta turhasta. Jäljellä on paljas puu, ilman pehmusteita, maaleja tai ylimääräisiä osia. Nämä esineet ovat miellyttäviä palvelijoita arjessa: puilla paljailla voidaan säilyttää, tarjoilla, istua, kokoontua, ilahduttaa, rauhoittua...

Tuulipuu tekee tilaustöitä yrityksille, esimerkiksi julkisten tilojen erikoiskalusteita. Tilaustöissä kunnioitetaan yksilöllisiä tarpeita ja toiveita. Koteihin verstaalla valmistetaan kunnollisia perushuonekaluja, kuten kokopuupöytiä mittatilaustyönä. Tärkeää on, että niin rakenteet kuin muotoilukin kestävät aikaa ja käyttöä. Lisäksi Tuulipuulla on pienesinemallisto suomalaisista puulajeista. Raikas muotoilu antaa ilon katsella, koskettaa ja käyttää.

Näyttelyssä on mukana Puusepänliike Tuulipuun tuotannon ääripäät. Yrttimortteli on pieni nautinnollinen käyttöesine, joka on tehty tarkkaan valitusta puusta ja viimeistelty huolellisesti. Esillä on myös pala järeää Korpi -lattiaa, jota tehdään korjausrakennuskohteisiin ja uusiinkin taloihin. Nämä molemmat esimerkit ovat paljasta puuta läpikotaisin. Mittakaava erottaa, yksinkertaisuus ja koruttomuus yhdistää.

Näyttelyssä mukana olevista Maisemalautasista jokainen on erinäköinen, sillä työhön valittu puukappale on aina erilainen, vaikka se on sorvattu lähes samaan muotoon. Sen sijaan suuret käsin veistetyt puuvadit eri puulajeista ovat uniikkitöitä. Uniikkitöissään Tuuli Autio etsii tapoja tuoda puun oma kauneus esiin yksinkertaisella tavalla. Uusimmissa vadeissa tuoretta sileää veistojälkeä kehystää karkea käsittelemätön sahapinta, joka on harmaantunut auringonpaisteessa ja sateessa. Nämäkin esineet on tehty yhdestä puukappaleesta ilman saumoja.

Puusepät Teemu ja Tuuli Autio perustivat Puusepänliike Tuulipuun 1997. Yritys on saanut tunnustusta työstään ja muotoilusta: Tuuli Autio valittiin Vuoden nuoreksi muotoilijaksi 2002 ja yritys on lisäksi saanut Hämeen kulttuuritunnustuspalkinnon 2003. Tuulipuun verstas sijaitsee Humppilassa Lounais-Hämeessä Valtatie 2 varressa. Samassa pihapiirissä on yrityksen myymälä, joka on avoinna sopimuksen mukaan.Lisätietoja
Puusepänliike Tuulipuu, Humppila
Puh. 03-437 8437, 0400-530735
www.tuulipuu.fi

» Lataa puuseppä Tuuli Aution CV [RTF]