Kaikkien kukkien kukkia
- Keinutuolinmattoja uusin muodoin


Näyttely Suomen käsityön museon Galleriassa 11.1.-5.3. 2006


Ulla Pohjolan keinutuolinmatto "Amabile - rakastettavasti", Keinutuoli Päivi Mikolan suunnittelema Woodpecker. Kuva: Juha Ignatius

Suomen käsityön museon galleriassa on esillä yli kahdenkymmenen eri taiteilijan näkemyksiä nykyajan keinutuolinmatoista. Kaikkien keinutuolinmattojen pohjalla on ollut sisustusarkkitehti Päivi Mikolan suunnittelema moderni versio keinutuolista, Colmio -tuoli, joka palkittiin Muotoilun vuoden 2005 Fennia Prize -kilpailussa kunniamaininnalla.

Keinutuolin suunnittelussa Päivi Mikola on pyrkinyt ottamaan huomioon nykyisten kotien pienehköt asuintilat, jolloin jalasten on oltava riittävän lyhyet. Modernin keinutuolin ilmeen suunnitteluun vaikuttaa myös moderni kotiympäristö ja sen vaatimukset - keinutuolin on sovelluttava monenlaisin sisustuksiin ja elämäntyyleihin.

Näyttelyn taiteilijat edustavat laaja-alaisesti suunnittelun ammattilaisia, taidekäsityöläisiä sekä tekstiili- ja kuvataiteilijoita. He ovat toteuttaneet nykyajan keinutuolin vaatteet sekä perinteisistä materiaaleista kuten villasta, puuvillasta ja pellavasta kuin myös muovista, paperista ja kuparista. Myös erikoisemmat materiaalit kuten olki, paju ja kalannahka pukevat näyttelyn keinutuoleja. Tuolin yksinkertaisuus ja selkeä muoto on antanut vapauden käsitellä aihetta eri lähtökohdista, eri materiaalein ja tekotavoin. Niinpä osa teoksista on käsite- ja uniikkitaidetta, osa puhtaasti käyttötekstiilejä.

Näyttely on kiertänyt eri puolilla Suomea, mm. Oulun kaupunginkirjastossa, Metsätietokeskus Lustossa Punkaharjulla, Villa Roosassa Orimattilassa ja Suomenlinnassa. Suomen käsityön ystävät ja Colmio Oy julistavat 17.1. 2006 taidekorkeakouluille kilpailun modernin keinutuolinmaton suunnittelusta perinteisin tekniikoin.

Keinutuolinmattojen taiteilijat ovat sisustustoimittaja Marja Acs, tekstiilitaiteilija Vuokko Isaksson, tekstiilitaiteilija Maisa Kaarna, tekstiilitaiteilija Helena Kaikkonen, tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi, tekstiilitaiteilija Tiina Karhu, käsityöläinen Hugo Koivukangas, tekstiilitaiteilija Eija Koivunen, olkitaiteilija Tuula Launonen, keraamikko Aino Liakka, sisustusarkkitehti Päivi Mikola, tekstiilitaiteilija Satu Montanari, kuvataiteilija Kirsti Muinonen, tekstiilitaiteilija Moosa Myllykangas, tekstiilitaiteilija Maija Paavola, tekstiilitaiteilija Ulla Pohjola, vaatetussuunnittelija Marja Rak, vestonomi Heidi Vatjus-Anttila, tekstiilitaiteilija Maisa Tikkanen, tekstiilitaiteilija Maisa Turunen-Wiklund, pukusuunnittelija Pirjo Valinen, tekstiilitaiteilija Irene Välimäki, taidegraafikko Taruliisa Warsta ja taidekäsityöläinen Merja Winqvist.

Lisätietoja
Päivi Mikola, sisustusarkkitehti, p. 0500 581 656
paivi.mikola (at) colmio.com
www.colmio.com