Romanipuku on romanikulttuurin tärkein tunnusmerkki

Drom romanenge tsiviba tie romanien elämään.

Suomen romanien historiaa, koruja, pukuja ja käsitöitä esittelevä pienoisnäyttely 9.6.10.9.2006 Suomen käsityön museon Kujalla.

Kuvassa romaninainen Lenita Florin puvussaan.
Kuvassa romaninainen Lenita Florin puvussaan. KUVA: Suomen kansallispukukeskuksen arkisto / Eija Puskala


Suomen käsityön museon yhteydessä toimiva Suomen kansallispukukeskus esittelee pienimuotoisessa näyttelyssään suomalaista romanikulttuuria. Esillä olevat puvut ja asusteet kertovat romanien pukeutumisen muuttumisesta 1800-luvulta tähän päivään. Puvut on lainattu Romano Mission kokoelmasta ja yksityisiltä henkilöiltä. Näyttävä korusto, joka kertoo romanien käyttämien korujen muutoksesta, on saatu lainaan yksityisiltä henkilöiltä.

Näyttely on koottu yhteistyössä Jyväskylän kaupungin Romanit työelämään -hankkeen kanssa ja näyttelyn asiantuntijoina ovat toimineet sosiaalineuvos Väinö Lindberg sekä FM Tuula Lindberg.

Romaninaisen puku kertoo kulttuurin voimasta

Romaninaisen puku on romanikulttuurin tärkein ulkoinen tunnusmerkki. Missään muualla maailmassa romaninaiset eivät pukeudu yhtä silmiinpistävästi ja loisteliaasti kuin Suomessa.

Tämän päivän romaninaisen loistokas asu eroaa jyrkästi sekä 1900-luvun alun romaninaisen asusta että nykypäivän valtaväestön pukeutumisesta. Vielä 18001900-lukujen vaihteessa romaninainen pukeutui kuten tavallinen kansannainen. Vasta 1930-luvulla yleistyi nykyinen puku ylellisine samettihameineen ja kirkasvärisine silkki- tai brokadiröijyineen. Vaatetuksen koreus lisääntyi 1960-luvulla ja viime vuosikymmeninä samettihame ja muodikas musta ohut röijy ovat saaneet ylleen vieläkin loistokkaamman paljettikimalluksen. Pukuun kuuluu myös runsas korusto.

Romanikulttuuri ja puku kulkevat tiukasti yhdessä. Nuori tyttö siirtyy aikuisuuteen pukeutumalla romanipukuun. Tarkoin määrättyä ikää tälle ei ole, puku otetaan yleensä käyttöön n. 16 20 vuoden iässä. Kun romanipukuun on kerran pukeutunut, sitä ei sovi enää vaihtaa valtaväestön pukuun. Puku tuo mukanaan velvollisuuden käyttäytyä oman kulttuurin normien mukaisesti.

Romanimiehen asu ei poikkea tavallisesta valtaväestön vaatetuksesta niin paljon kuin romaninaisen puku, sillä miehen puku on aina noudattanut valtaväestön pukeutumista. Romanimiehillä on kuitenkin tiettyjä varauksia pukeutumisessaan. He eivät yleensä käytä farkkuja tai kirkkaan värisiä housuja, vaan suosittuja värejä ovat esim. tummansininen ja musta. Mies ei myöskään saa esiintyä paitahihaisillaan vaan paidan päällä tulee aina olla villatakki tai nykyisin suosittu pikkutakki.

Kulta- ja hopeakoruilla on aikanaan ollut romaneille ensisijaisesti taloudellinen merkitys. Arvokkaat korut ovat olleet kuin raha pankissa: käytettävissä tarpeen vaatiessa ja turvana pahan päivän varalta. Korut ovat toimineet myös koristeina ja ne kuuluvat olennaisena osana romaninaisen pukuun.

 

Näyttelyn oheisohjelma

la 26.8. klo 1117 Kansallispuvun juhlat
» Lue tiedote

Luentoja romanikulttuurista, vapaa pääsy!

  • ke 30.8. klo 18 Sosiaalineuvos Väinö Lindberg: Suomen romanien käsityöperinteen historiallinen funktio.
  • ke 6.9. klo 18 FM Tuula Lindberg: "Puhtaus on puoli ruokaa". Suomen romanien puhtaus ja kunnioitustavat romani-identiteetin näkökulmasta.

Romanikulttuuriin tutustuminen lapsiryhmille
mape 29.81.9. ja 5.8.9. klo 912
Avoimin mielin - tutustuminen romanikulttuuriin. Paikalla on kertomassa ja vastaamassa kysymyksiin projektityöntekijä, romani Kirsi Florin.
Tiedustelut ja ilmoittautumiset Avoimin mielin -tutustumisiin: puh. (014) 26 64370 tai craftmuseum.info (at) jkl.fiLisätietoja
Marja Liisa Väisänen, kansallispukuamanuenssi,
puh. (014) 26 64381
etunimi.sukunimi (at) jkl.fi

Janne Laitinen, projektipäällikkö
Romanit työelämään hanke, Jyväskylän kaupunki, Kuntouttava sosiaalityö ja perusturva
puh. 040 83 123 69
etunimi.sukunimi (at) jkl.fi

Kirsi Florin, Projektityöntekijä
Romanit työelämään hanke, Jyväskylän kaupunki, Kuntouttava sosiaalityö ja perusturva
puh. 040 529 7874
etunimi.sukunimi (at) jkl.fi

www.jyvaskyla.fi/sotepa/romanit_tyoelamaan