SILIKISTä SAMETISTA - ostokankaiden käyttö kansallispuvuissa

Pienoisnäyttely Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla 15.9.2006-14.1.2007
.
KUVA: Timo Veijalainen, Suomen käsityön museo.


Tervetuloa tutustumaan kansallispukujen ostokankaisiin, teetettyihin puvunosiin, ostettuihin arvotavaroihin - aikansa merkkituotteisiin.

Suomen kansallispukukeskuksen näyttely esittelee ostokankaiden kuten floretin, painokankaiden, sametin, silkin ja veran käyttöä suomalaisissa kansallis- ja kansanpuvuissa. Esillä on pukuja, puvun osia, päähineitä, asusteita sekä harvinaislaatuisia kirkkosilkkejä 1800-luvulta, museon omista kokoelmista.

Näyttelyn puvut ovat pääosin vuosina 1980-2006 tehtyjä Suomen Kansallispukuneuvoston mallipukukokoelmiin kuuluvia pukuja. Mukana on laadukkaita, tänä päivänä saatavilla olevia painokankaita. Nämä esiliina- ja liivikankaat on tehty alkuperäisten 1700-1800 -luvun kankaiden näköispainoksiksi.

Käyttö- vai näyttövaatteet?

Entisaikaan käyttövaatteet on usein kudottu ja valmistettu kotona saatavilla olevista raaka-aineista. Ostokankaat ovat olleet ylellisyystavaraa, jota on käytetty harvoin ja harkitusti juhla-asuissa ja lahjaesineissä. Kankaiden ja kangasmäärien lisäksi henkilön varakkuudesta ja yhteiskunnallisesta asemasta ovat kertoneet myös kankaiden värit ja väriraidat.

Esimerkiksi naisten kansallispuvun asusteena käytettäviin tykkimyssyihin tarvittavaa silkkiä on tilattu ulkomailta saakka pieninä paloina joilla on saatu sopivasti peitettyä myssyn pinta. Varakkaamman perheen naisväellä on ollut myös silkkiesiliinoja ja huiveja. Samettia on käytetty kanttinauhan tapaan kehystämään liivin reunusta.

Hatuntekijät ja myssymaakarit ovat tehneet paksusta huovasta silinterihattuja ja ostokankaista, kuten verasta lippalakkeja. Miesten ja naisten päällysvaatteissa eli röijyissä on käytetty verkaa; liivikankaissa on nähty damastia, florettia ja kalminkkia.

 

Näyttelyn oheisohjelma

Kansallispukuklinikka - vanhat puvut käyttöön
Perjantaisin 29.9. ja 10.11. klo 12-16.30 Kansallispukukeskuksen neuvontapisteessä ja Käsityön museon 2. kerroksen työpajalla. Ota vanha pukusi mukaan ja tule kysymään asiantuntijan neuvoja huoltoon, korjaukseen ja puvun osien uusimiseen ja puvun täydentämiseen liittyviä ohjeita.
Kansallispukuvalmistaja Tarja Alava on asiantuntijana paikalla.
Vapaa pääsy - tervetuloa!


.
Lisätietoja
Tuula Pärnänen
amanuenssi
Suomen kansallispukukeskus
puh. (014) 26 64381
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi