ELäMää JA ENERGIAA
Anu Pylsy ja Sirpa Rauhamäki

Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 24.4.-20.5.2007


Kuvaaja Liisa Korhonen / Suomen käsityön museo.

 

Luonto luovuuden lähteenä

Design Anu Pylsyn uusi ateljee sijaitsee Keski-Suomessa, Joutsan Pynnölässä, entisessä kyläkoulussa vajaan peninkulman päässä Joutsan kirkonkylästä. Pylsynkylällä sijainneet vanhat työskentely- ja esittelytilat tuhoutuivat tulipalossa heinäkuussa 2006, joka oli suuri menetys yritykselle ja koko Pylsyn perheelle. Tuli tuhosi kaiken muun paitsi luovuuden ja taidon. Kaiken aloittaminen alusta vaatii voimaa ja energiaa. Uuden ateljeen avajaiset ovat kesäkuussa 2007.

Luonto ja elämä ovat Anulle loputon luovuuden lähde. Painokuosit tulevat suomalaisista kalliomaaluksista, kivilabyrinteista, rajakarjalaisista pukusoljista sekä idyllisestä maalaiselämästä. Näytönpaikan näyttelyssä on esillä uusia kuvioita, risut ja muurahaiset, jotka tuovat energiaa, koivut versoillaan ja muurahaiset työntouhullaan. Toinen elämää ja energiaa luova kuvioaihe tulee jo klasikkotuotteesta, mattopiiskasta! Mattopiiskan käyttö pistää adrenaalin virtaamaan. Kuitenkin on aika nostaa mattopiiskan pehmeä puoli ja korostaa sen kaunista muotoilua. Nämä seikat muistuttavat meitä siitä, että arkisemmissakin asioissa on aina vähintään kaksi puolta. Kankaiden painotekniikassa on käytetty pigmentti-, folio-, ja polttopainantaa.

Taiteilija Sirpa Rauhamäki on tehnyt paperimassaveistoksia usean vuoden ajan ja aiheet ovat pyörineet niin naisten kuin koppakuoriaisten ja liskojenkin ympärillä.
- Nainen symbolisoi minulle elämää, uuden synnyttäjääja jo olevanelämän säilyttäjää.Nainenpystyy olemaanyhtä aikaa herkkäja haavoittuvainen, supernaisellinen, muttasamalla hyvin voimakas, määrätietoinen ja tahtonsa läpisaava energinen voimanainen. Näitä eripuoliahaluan töissäni tuoda esiin, Rauhamäki kertoo.

Myös koppakuoriaiset ja liskot symbolisoivat elämää. Egyptiläiset käyttivät kovakuoriaista hieroglyfinä, joka tarkoitti joksikin tulemista, syntymistä. Kuoriaiset ja liskot ovat onnenötököitä, joiden kauniita värejä ja sulavia liikkeitä voi vain ihailla. Näyttelyssä mukana oleva päresarjakin liittyy elämään ja sen nimi on "Olipa kerran...". Rauhamäen mukaan päreet henkivät mennyttä elämää, ne ovatvanhaa jajo katoavaasuomalaista perinnettä. Niihin kiinnitetyt vanhat esineet kertovat omia menneitä tarinoitaan, joita katsoja itsekin voi mielessään kehitellä. Ne henkivät rauhaa ja verkkaisuutta. Sisiliskot ja muurahaiset taas juoksevat nykypäivässä,perinteiden päällä.

Lisätietoja
Design Anu Pylsy, Joutsa
040544 42 15
anu.pylsy(at)design.inet.fi
www.designanupylsy.com

Sirpa Rauhamäki, Vaajakoski
040 702 88 60
sirpa.rauhamaki(at)pp.inet.fi
www.sirparauhamaki.net