JäNIKSEN JäLJILLä - Sirpa Hasan batikkivärjättyjä kankaita
AL FRESCO Maija Pitkäniemen rautalankatöitä


Ikkunanäyttelyt Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 6.3.9.4.2007


Kuvissa: vasemmalla Maija Pitkäniemen ja oikealla Sirpa Hasan teoksia. Kuva: Liisa Korhonen / Suomen käsityön museo

 

Jäniksen jäljillä

Batikki on vanha kankaiden kuviointi- ja värjäystapa. Värinestoaineena käytetään mm. mehiläisvahaa kuvioita vahatessa. Tunnusomaista käsin värjätyille batikkikankaille on elävä värjäyspinta ja seittiverkosto, joka syntyy vahan halkeamakohtien värjäytyessä. Useiden vahausten ja värjäysten jälkeen kankaasta keitetään vaha pois, jolloin kankaan todellinen ilme paljastuu. Batikki on siis jälkiä ja jänikset jättävät jälkiä.

Olen liikkunut batikin jäljillä useaan otteeseen Jaavalla, Indonesiassa ja Ghanassa, Länsi-Afrikassa kokeillen paikallisia tapoja tehdä batikkia. On ihastuttavaa kuinka väri ja kuviomaailmat muuttuvat ja muuttavat siirtyessään tänne pohjolaan. Eksoottiselle tuntuva työskentely auringon alla pölyävässä hiekassa tuntuu hyvinkin kaukaiselle silloin, kun keittelen vahoja kankaista ulkosaunan edustalla, lumihangessa seisten kiehuvien patojen äärellä. Jänis kankaissa on eräänlainen oman elämänsä pohdiskelija, tarpeen tullen rohkea mutta myös tarpeettoman arka. Jänisten lisäksi seinävaatteissa esiintyvät lohikäärmeet, kissat ja muut otukset.

Sirpa Hasa asuu ja työskentelee Pukaran kansakoululla, Konnevedellä. Batikkivärjätyt vaatetus- ja sisustuskankaat ovat materiaaleiltaan pellavaa, viskoosia tai puuvillaa ja niitä voi tilata omien väritoiveiden mukaan. Pukaran värjäysviikko pidetään ensi kesänä 26 -29. kesäkuuta, jolloin ohjelmassa on pisanka -munien värjäystä, batikkia paperille ja perinteistä batikkivärjäystä.

 

Al Fresco

Maija Pitkäniemen mukaan taito tehdä käyttöesineitä rautalangasta on käynyt Suomessa harvinaiseksi. Usein rautalankatöiden tekijän on toimittava samalla myös itsensä opettajana, oppia erehdysten ja onnistumisten kautta. Al Fresco -näyttelyssä on esillä rautalangasta tehtyjä koristeellisia tuoleja sekä muita esineitä.

Näyttelyni kertoo sen, minne asti olen tullut rautalankatöiden tekijänä. Hyvät perustaidot antavat mahdollisuuden kokeilla monimutkaisempia ja erilaisempia malleja ja tekniikoita. On suunnattoman palkitsevaa yllättyä aina uudestaan taidoistaan ja kokea uusia onnistumisia.

Pitkäniemi tekee viidettä vuotta käyttöesineitä rautalangasta. Vuosi sitten hän perusti oman yrityksen, Nasimiyu, joka jatkaa rautalankatyön perinnettä. Yrityksen työpaja sijaitsee Jämsässä.

 

Lisätietoja
Sirpa Hasa
puh. 050 3400 666
sirpa.hasa@nic.fi

Maija Pitkäniemi
puh. 045652 6680
nasimiyu@pp.inet.fi