IKIMIELI -tie muinaisuuden maailmaan
Tekstiilimuotoilija Saija Lehtosen luu-, sarvi- ja nahkatöitä
7.8.-2.9.2007 Suomen käsityön museon Näytön paikka


Kuva: Saija Lehtonen.

Ikimieli-näyttelyn tekijä on Kuopiossa asuva Saija Lehtonen. 25-vuotias taiteilija on kotoisin Karstulasta. Tänä vuonna hänet on valittu Juminkeon Vuoden 2007 nuoreksi Kalevala-taiteilijaksi. Koulutuksensa hän on saanut Savonia Ammattikorkeakoulun Kuopion muotoiluakatemiassa.

Yksityisnäyttelyitä Saija Lehtonen on pitänyt Kuopion Muotoiluakatemian Kellari-galleriassa (2005), Karstulan Himmeli-galleriassa (2006) ja Kuhmossa Juminkeossa (2007). Yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut Jyväskylässä ja Lapualla.

Saija Lehtonen kertoo näyttelytöiden ideoiden pohjaavan muinaissuomalaiseen mielenmaisemaan:
"Olen saanut ideat töihini tutkimalla sisintäni ja keskustelemalla ikiminäni kanssa. Työni kertovat meidän suomalaisten sisimmästä, ikuisesta mielestä, meidän ajatuksistamme; siitä, mitä ja keitä me olemme, me suomalaiset, me ihmiset." Saija Lehtonen käyttää teostensa materiaalina luuta, sarvea, nahkaa sekä muita luonnosta saatavia materiaaleja.

Saija Lehtonen on alkuperäiskansojen parissa toimivan Lumimuutos Osuuskunnan perustajajäseniä. Lumimuutos kerää alkuperäiskansojen perinnetietoutta ja pyrkii tukemaan niiden elämisenmahdollisuuksia niin ilmastonmuutoksen kuin tehokkuusajattelun puristuksissa. Alkuperäiskansojen kykyä lukea luontoa pyritään käyttämään hyväksi ilmastonmuutoksen etenemisen seuraamisessa. Lumimuutos on saattanut yhteen alkuperäiskansojen edustajia eripuolilta maailmaa Grönlannista Uuteen Seelantiin ja Siperiasta Amerikan preerioille. Alkuperäiskansojen taide heijastuu Saija Lehtosen tavassa lähestyä käsittelemiään aihepiirejä. Hän ei kuitenkaan kopioi muiden kansojen perinnettä omaan taiteelliseen työskentelyynsä, vaan pyrkii tulkitsemaan suomalaisen ajattelutavan kestävintä ydintä: ikimieltä.

 

Lisätietoja
Saija Lehtonen
Kuninkaankatu 36 A 5, 70100 Kuopio
puh. 040 729 2902
saija.lehtonen(at)lumi.fi
www.saijalehtonen.com