KäSILLä taitoa - iloa - muotoa Taito-käsityökoulun kevätnäyttely
Joutsa, Jyväskylä ja Saarijärvi
Suomen käsityön museon Näytönpaikka 22.5.-1.7.2007Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry Aivia aloitti käsityön taiteen perusopetuksen antamisen keväällä 1990 Jyväskylässä. Tällä hetkellä Aivia järjestää käsityön taiteen perusopetusta Jyväskylässä, Saarijärvellä ja Joutsassa. Lukuvuonna 2006-2007 käsityökoulujen 39 ryhmässä opiskelee 367 oppilasta, joista aikuisia 134. Vuonna 2004 perustettiin Nikkari ryhmiä, joissa opetus painottuu esinesuunnitteluun ja esineiden valmistukseen.

Käsityön taiteen perusopetuksen suuntautumisvaihtoehdot ovat esinesuunnittelun ja esineiden valmistus, tekstiilin ja vaatetuksen suunnittelu ja valmistus sekä ympäristön suunnittelu ja rakentaminen. Käsityökoulu antaa käsityön taiteen perusopetuksen yleisen ja laajan oppimäärän mukaista opetusta lapsille, nuorille ja aikuisille. Monipuolisten materiaalien ja tekniikoiden työstäminen kehittää yksilön kokonaispersoonallisuutta, esteettistä valintakykyä sekä kannustaa luovaan ongelmanratkaisuun käsityön suunnittelu- ja valmistusprosessissa.

Varhaisiän opinnot: työn ja onnistumisen ilo sekä omaan osaamiseen luottaminen ovat tärkeimpiä asioita opinnoissa.
Käsityön perusteet ja perusopinnot: oman työn suunnittelu ja suunnitelman toteuttaminen valmiiksi tuotteeksi kehittää pitkäjänteisyyttä, henkilökohtaista vastuuta työskentelystä ja luovaa ongelmanratkaisutaitoa.
Käsityön työpajat ja syventävät opinnot: taitojen karttuessa kyky taiteelliseen ilmaisuun ja teknisiin ratkaisuihin kehittyy käsityön avulla.

Lukuvuoden 2006-2007 teemana on ollut muinaiset kulttuurit. Syksyllä tutustuttiin Intian, Nepalin, Pakistanin ja Tiibetin kulttuureihin. Keväällä Indonesia, Oseania, Australia ja Uusi-Seelanti tulivat tutuiksi työpajoissa. Pajoissa monipuoliset materiaalit (metalli, lasi, villa, paju, savi, hopea, paperi, värit jne) hakivat muotoaan eri tekniikoiden avulla synnyttäen erilaisia elämyksiä, kokemuksia, tarinoita ja esineitä.

Taito-käsityökoulujen (Joutsa, Saarijärvi ja Jyväskylä) kevätnäyttely kertoo tekemisen ilosta ja erilaisista elämyksistä käsityössä ja muotoilussa. Näyttelyn tarinoita ja esineitä voit tulla katsomaan, kokemaan ja näkemään Suomen käsityön museon Näytönpaikkaan (Kilpisenkatu 12) Jyväskylässä. Ikkunanäyttely on avoinna 24 tuntia.

 

Lisätietoja
Taito-käsityökoulu, Joutsa
Joutsan käsityökeskus
Anna-Liisa Liukkonen, toiminnanohjaaja
Jousitie 38, 19650 Joutsa
p. 0103871050

Taito-käsityökoulu, Saarijärvi
Saarijärven käsityökeskus
Mari Tuimala, toiminnanohjaaja
Sofianranta, Paavontie 4, 43100 Saarijärvi
p. 0103871060

Maire Valkonen, rehtori
Jyväskylän käsityökoulu
Taito-Keskus, Kivääritehtaankatu 8, 40100 Jyväskylä
p. 0103871031
sähköposti: etunimi.sukunimi@aivia.fi
www.aivia.fi