Leijat

Suomen käsityön museossa 15.3. - 20.5.2007


KUVA: Simo Salanne

 

Leijojen lennätys on paljon muutakin koko perheen ja erityisesti lapsien rakastama kesäinen ulkoleikki. Leijoilla on hyvin pitkä ja vaiherikas historia, johon kuuluu mm. uskonnollisia rituaaleja sekä sodankäynnin ja tieteen kehitysaskeleita. Leijavalikoima kasvaa jatkuvasti yksinaruisista leijoista ja tuulisukista aina huippuunsa muotoiltuihin temppuleijoihin ja visuaalisesti sykähdyttäviin taideleijoihin.

Nykyään yhä useammin myös aikuiset ovat ryhtyneet leijaharrastajiksi ja kiinnostuneet lennättämisen lisäksi leijojen rakentamisesta ja kilpailemisesta. Leijaharrastus tarjoaakin sopivasti haasteita tekniikan, taiteen ja käden töiden alalla. Leijojen lennätys yhdistää harrastukseen myös liikunnan, ulkoilun, sosiaalisen yhdessäolon ja matkailun.

Leijat -näyttelyssä kerrotaan leijaharrastuksesta, leijojen valmistuksesta, historiasta ja nykypäivästä. Näyttelyssä on esillä kotimaisten ja ulkomaisten leijanrakentajien nykyaikaisia leijoja, valokuvia ja videoita sekä Jyväskylän ammattiopiston oppilastöinä tehtyjä historiallisia leijamalleja. Eksoottisimmat leijat saapuvat näyttelyyn perinteisistä Aasian leijamaista kuten Kiinasta, Japanista, Koreasta ja Indonesiasta. Näyttelyyn liittyy sekä aikuisille että lapsille suunnattuja leijan rakennustyöpajoja. Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat pääkaupunkiseudulla toimiva Leijaseura ry, Leijaseura Itätuuli ry Joensuusta, Jyväskylän ammattiopisto ja Kiinan kansantasavallan, Indonesian ja Japanin suurlähetystöt.

 

Lisätietoja

Mikko Oikari, näyttelyintendentti
Suomen käsityön museo
puh. (014) 26 64378
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi

Asta Ruodemäki, tiedottaja
Suomen käsityön museo
puh. (014) 26 64375
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi