Riitta Nelimarkka
Hermoraunio ja muita ryijyjä

Suomen käsityön museon Galleriassa 12.9.-28.10. 2007.


Riitta Nelimarkka: Palvelustytöt syöttävät pientä Sibeliusta, 2005. Villareliefi

Riitta Nelimarkka tunnetaan monipuolisena ja omaleimaisena taiteilijana, jonka tuotantoon kuuluu grafiikkaa, animaatiota, maalauksia, taide- ja runokirjoja sekä taidetekstiilejä. Nelimarkka on opiskellut mm. öljymaalausta Vapaassa taidekoulussa, valokuvausta, elokuvaa ja taidekasvatusta Konstfackskolanissa Tukholmassa, elokuvaa Taideteollisessa oppilaitoksessa sekä pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa. Käsityön museon Galleriassa esillä olevat teokset - mm. Hermoraunio ja Palvelustytöt syöttävät pientä Sibeliusta - kuuluvat Flygelise-sarjaan ja Nelimarkan väitöskirjan visuaaliseen osaan. Riitta Nelimarkka väitteli taiteen tohtoriksi (DA) Taideteollisesta korkeakoulusta 2001. Käsityön museon galleriassa on esillä yhteensä yhdeksän teosta.

Viime vuosina Nelimarkka on keskittynyt piirustuksiin, samettikuva- ja villareliefitöihin. Tilaustyöt ovat myös osa Nelimarkan työskentelyä, niistä esimerkkinä Suomen tasavallan presidentin virka-asuntoon sijoitetut suurikokoiset Con Calore -villamatot.

Villamattojen ja -reliefien langat taiteilija värjäyttää oman palettinsa mukaisiksi ja antaa varsinaisen työn valitsemilleen alan ammattilaisille.

Ryijyjen voimakas kuviomaailma tarjoaa niin abstraktia herkuteltavaa kuin myös viittauksia modernismin mestareihin - Riitta Nelimarkka kertookin nuorena tutustuneensa Keski-Euroopassa modernismin mestareiden teoksiin aina Henri Matissesta Joan Miron. Voimakkaan muotokielen lisäksi vahvat värit ovat ominta Nelimarkkaa. Valoisat pinkit, keltaiset, turkoosit ja vihreät sointuvat raikkaasti toisiinsa villamateriaalissa. Riitta Nelimarkan intensiivisesti hehkuvat työt vaativat katsojaa heittäytymään leikkisäksi ja ottamaan vastaan värien hehkun hyväätekevän ja virkistävän vaikutuksen. Nelimarkan taide on iloista ja humoristista.

 

Lisätietoja

Suomen käsityön museon Galleria
Kauppakatu 25
40100 Jyväkylä
puh. (014) 26 64370

Lisätietoja Riitta Nelimarkasta ja hänen taiteestaan:
www.nelimarkka.com