NUTTU NURIN ONNI OIKEIN
Miten syntyy kansallispuku

Kansallispukukolmoset: Tarja Alava, Soja Murto, Tuula Pärnänen

Langoista ja kankaista kansallispuvuksi Hankasalmen puvun tarkistusprosessia
Kansallispukutaitaja Taina Kangas

Pienoisnäyttelyt Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla 18.1.20.5.2007


Näyttelyssä on esillä pukuja ja kaavoja Kansallispukukolmosilta, joista kuvassa ovat Tarja Alava ja Tuula Pärnänen. KUVA: Riikka Lempiäinen.

Kansallispukukolmoset

Kansallispukukolmoset, Tarja Alava, Soja Murto ja Tuula Pärnänen, tekevät tiivistä yhteistyötä kansallispukuvalmistajina:

Hyödynnämme toistemme erikoisosaamista. Teemme yhteistyötä ja -tilauksia. Kauttamme voi tilata kansallispukujen kankaita, kansallispukuja, puvun osia ja säilytyslaatikoita. Vuokraamme myös kansallispukuja ja feresejä. Käymme yhdessä messuilla ja kursseilla sekä järjestämme kansallispuku-, feresi- ja supikaskursseja.

Näyttely kertoo kansallispukujen valmistamisesta kankaista, kaavoista ja työohjeista valmiiseen pukuun saakka. Erilaiset puvun osat ja kokeilutilkut kertovat perinteisistä työtavoista ja valmistusprosessin eri vaiheista. Nähtävillä on kudottuja hame- ja liivikankaita sekä viimeisteltyjä vetopoimu- ja sarkakankaita.

Näyttelyn väripilkkuna ovat karjalaisen naisen kansanvaatteet, feresit, sarafaanit, säpsät ja sorokat unohtamatta sielunlämmitintä. Mukana on myös Vestu- ja Tastumallistot, joiden valmistamisessa on hyödynnetty kansallispukukaavoja sekä perinteisiä työtapoja.

Kansallispukutaitaja Taina Kangas

Vuosien varrella olen valmistanut lukuisia uusien tai tarkistettujen kansallispukujen ykköskappaleita eli ns. A-pukuja sekä tilaajayhteisöjen mallikappaleita. Eniten työllistänyt alue on työohjeiden ja kaavasarjojen laatiminen sekä miesten, että naisten kansallispukuihin. Ne ovat valmistuneet yhteistyössä Suomen kansallispukuneuvoston asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi mieluisa työalue on erilaiset työpajat ja kurssiohjaukset, joita olen pitänyt sekä kansan- että kansallispukujen ja päähineiden valmistuksesta.

Nähtävillä on Hankasalmen puvun tarkistusprosessia materiaali- ja pistokokeiluista lähtien valmiisiin puvunosiin, työohjeisiin ja kaavoihin.

Oheisohjelma Suomen käsityön museolla:

Ke 17.1. alkaen klo 18, museon luentosali 2.kerros
Luento: Esiäitiemme upeat puvut, kansallispukuvalmistaja Tuula Pärnänen. Luennon jälkeen Nuttu nurin -näyttelyn avajaiset.

Pe 20.4. Klo 12–16.30, museon ala-aula
Työnäytös: Kansallispukutaitaja Taina Kangas.
Aiheena Hankasalmen kansallispuvun vaiheita, kaavoja ja kokeiluja.

Vapaa pääsy – tervetuloa!

Lisätietoja
Tuula Pärnänen
tss. amanuenssi, Suomen kansallispukukeskus
Kilpisenkatu 12, 40100 JYVäSKYLä
tel + 358 (014) 26 64381
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
www.kansallispukukeskus.fi