Poron jäljillä pohjoisessa
Dokumentointimatkat tuovat lisäväriä museotyöhön


Suomen käsityön museon dokumentointimatkan kohokohta oli poroerotuksen seuraaminen Siuttajoella, Muddusjärven paliskunnan poroerotusaitauksessa. Kuva: Timo Veijalainen, Suomen käsityön museo.

Suomen käsityön museossa kesäkuussa avautunut Poron jäljillä näyttely kertoo pohjoisen poronhoitoalueen käsityöläisistä ja tietenkin poroista. Näyttely- ja tutkimusaineistoa varten on museoväki tehnyt useita dokumentointimatkoja pohjoiseen. Lokakuussa 2006 matkaan lähtivät hankkeen vetäjä Seija Hahl, museolehtori Raija Manninen ja media-assistentiksi opiskeleva Timo Veijalainen.

- Dokumentoinnissa haastavinta oli ihmisten elämään ja koteihin meneminen, kun aikaa oli vähän ja tulosyynä lähinnä utelu. Onneksi meillä oli mukana Timo, Muonion poika, jonka varjossa oli helpompi astua kynnyksen yli ja istahtaa sohvalle keskustelemaan ja kahvikupillista juomaan, Raija Manninen kertoo. Timo Veijalaiselle matka oli työharjoittelun mieleenpainuvin kokemus. - Tarkoituksena oli kuvata ja tallentaa käsitöiden valmistusprosessit mahdollisimman tarkasti käsityöläisten silmin. Otin matkan aikana noin 3000 kuvaa ja videonauhaa kertyi useita kasetteja. Työ oli vaativaa, sillä kuvauspaikat ja kuvattavat työtilanteet vaihtuivat nopeasti, Veijalainen muistelee.


Dokumentointityö voi heittää myös hangelle. Timo Veijalainen kuvaa Marjatta Maggan poron koipinahoista valmistamia jalkineita eli nutukkaita Nunnasessa Enontekiöllä. Kuva: Raija Manninen, Suomen käsityön museo.

Elämyksiä ei matkalta puuttunut. Auton juuttuminen yöllä sataneeseen ensilumeen, yllättävät sähkökatkokset ja lukuisat porojen väistelyt maantiellä eivät kuitenkaan peitonneet hyviä muistoja, joista eksoottisin oli poroerottelun seuraaminen. - On erittäin tärkeää, että museon työntekijänä pääsee tällaiseen dokumentointiin mukaan, Manninen toteaa. - Asian itse kokeminen ja näkeminen antaa erilaista perspektiiviä näyttelyn kerronnalle ja sille asenteelle, miten kohteesta kertoo. Näyttelyn arvostus kasvaa ja kertojan loistavat silmät välittävät omaa viestiään koetuista elämyksistä, Manninen jatkaa.

Useat haastateltavat ovat Seija Hahlin tuttuja aikaisemmilta dokumentointimatkoilta. - Kun matkanteon ja kiireen keskellä rauhoittuu ja pysähtyy kuuntelemaan, niin ihmiset kertovat mielellään omasta työstään, elämästään ja käsityötkin valmistuvat aivan hetkessä, Hahl kertoo. - Matkan jälkeen käydään läpi haastatteluaineistoa, luetteloidaan esineitä ja kirjoitetaan näyttelytekstejä ennen kuin on avajaisten aika, Hahl kuvailee monivaiheista dokumentointia.


Museolehtori Raija Manninen keskustelee saamenkäsityöläisten Maarit ja Marjatta Maggan kanssa saamenpuvun valmistuksen eri vaiheista Nunnasessa Enontekiöllä 23.10.2006. Kuva: Timo Veijalainen, Suomen käsityön museo.

Dokumentoinnissa on käsityöläisten ohella tehty yhteistyötä mm. Lapin käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen, Smi Duodji ry:n, poronhoitoalueen museoiden ja oppilaitosten sekä Paliskuntain yhdistyksen kanssa. Laaja dokumenttiaineisto tallennetaan Suomen käsityön museon kokoelmiin ja siitä laaditaan myös oma verkkosivusto. Hanke toteutetaan suurelta osin Lapin Liiton myöntämällä ESR -rahoituksella.

 

Poron jäljillä pohjoisen poronhoitoalueen käsityöläisiä
Näyttely Suomen käsityön museossa 7.6.16.9.2007
Mukana myös Saamelaismuseo Siidan ja saamenkäsityöyhdistys Smi Duodjin tuottama Smi Duodji -näyttely
» Lisätietoa näyttelystä

 

Lisätietoja

Kirjoittanut
Tiina Takkunen ja Asta Ruodemäki