Solmukohta - Junction

Tekstiilitaiteilijat Marian Bijlenga, Raija Jokinen ja Aino Kajaniemi esillä Suomen käsityön museossa 11.1.- 4.3.2007


Aino Kajaniemi 2006: Ymmärrys. KUVA: Aino Kajaniemi

Solmukohta - Junction -näyttely on kolmen pitkän uran tehneen tekstiilitaiteilijan yhteisnäyttely. Alankomaalaisen Marian Bijlengan sekä suomalaisten Raija Jokisen ja Aino Kajaniemen työskentelylle on yhteistä kiinnostus materiaalikokeiluihin ja kädentaitoihin. Näyttelyssä esillä olevat teokset ovat taiteilijoiden uutta tuotantoa 2000-luvulta. Mukana on erilaisia seinätekstiilejä ja tekstiiliveistoksia joiden aiheet liittyvät inhimilliseen elämän kiertokulkuun, ihmisten tunteisiin ja edesottamuksiin.

Pyrimme ilmaisemaan herkkyyttä ja inhimillisyyttä taidokkaasti hyödyntäen käsityön perinnettä. Taide on työssämme ensisijaista mutta ilman käsityötaitoa emme pysty ilmaisemaan itseämme. Tekstiilitaide käy mielenkiintoista vuoropuhelua taiteen ja käsityön välissä. Haluamme antaa arvon käyttämällemme käsityölle, kuvailee Aino Kajaniemi käsin tekemisen merkitystä tekstiilitaiteessa.

Marian Bijlenga on graafisen muotokielen taitaja

Hollantilaisen tekstiilitaiteilija Marian Bijlengan töiden muotokielessä yhdistyvät graafisuus ja läpinäkyvyys. Siinä missä joku toinen käyttäisi mieluummin kynää tai sivellintä, hän "piirtää" muodot esiin langalla, hevosenjouhilla ja kankaalla. Bijlengan tapa yhdistää materiaaleja piirroksellisiksi muodoksi on herättänyt maailman laajuista kiinnostusta. Hänen töitään on palkittu useissa tekstiilialan kilpailuissa ja hän on osallistunut moniin kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin sekä pitänyt myös omia näyttelyitä kotimaassaan Hollannissa sekä ulkomailla.

Marian Bijlengan tutustui jo nuorena omassa kotikaupungissaan Loenerslootissa kahteen tekstiilitaiteilijaan Herman ja Desiree Scholteniin. Kiinnostus tekstiileihin vei hänet Amsterdamiin opiskelemaan Gerrit Rietveldin Akatemiassa. Kankaiden kutomisen sijaan hän innostui neulomisesta ja huovutuksesta ja ryhtyi kehittelemään uusia tekniikoita mm. liimaamalla lankoja yhteen. Uutena materiaalina Bijlenga ryhtyi käyttämään hevosenjouhia, jotka ohuina ja pitkinä kuituina loivat tektiileihin kolmiulotteisuutta ja rytmikkäitä kuviointeja.

Inhimillisyys ja tunteet


Raija Jokinen 2006: Nautinto. KUVA: Raija Jokinen

Helsingissä asuva tekstiilitaiteilija Raija Jokisen teosten teemat nousevat arkipäiväisistä tilanteista, tuntemuksista ja ajatuksista. Joskus teokset paljastavat ajatuksen varsin suoraan ja kantaaottavastikin, mutta toisinaan sanoma on verhotumpi ja monitahoisempi.

Ihmishahmo on tärkeä elementti nykyisissä teoksissani, sillä olen kiinnostunut tunteista ja tuntemuksista. Ihmishahmoni kuvaavat kuitenkin enemmän "henkeä" ja tunnetta kuin fyysistä olemusta. Pellava on erinomainen materiaali, koska se voi olla äärimmäisen herkkä tai kovan karkea. Se tarjoaa myös mahdollisuuden vapaaseen, jopa veistokselliseen työskentelyyn säilyttäen silti tekstiilimäisen koskettavan pinnan, kertoo Raija Jokinen materiaali- ja aihevalinnoistaan.

Raija Jokinen on opiskellut tekstiilialaa Vihdin kotiteollisuuskoulussa sekä Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on osallistunut lukuisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin sekä toiminut monissa tekstiilialan järjestöjen luottamustehtävissä.

Kajaniemi käyttää perinteistä kuvakudostekniikkaa

Jyväskyläläisen tekstiilitaiteilijan Aino Kajaniemen teokset on kudottu perinteisellä ranskalaisella kuvakudostekniikalla erilaisista tekstiilimateriaaleista. Teosten pohjana on aina tarkka piirros, mutta lopullinen teos syntyy kutoessa erilaisten materiaalien ja värien avulla. Kajaniemen aiheet heijastelevat läheisesti ihmisen elämään liittyviä asioita, tunteita ja tilanteita.

Aino Kajaniemi on opiskellut tekstiilialaa Petäjäveden kotiteollisuuskoulussa (nykyinen Petäjäveden Käsi- ja taideteollisuusoppilaitos) sekä Taideteollisessa korkeakoulussa. Kajaniemen teoksia on ollut esillä useissa koti- ja kansainvälisissä näyttelyissä sekä julkisissa tiloissa kuten kirkoissa. Aino Kajaniemi on Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n, Taidekäsityöläiset TAIKO ry:n ja Jyväskylän taiteilijaseuran jäsen.

 

Näyttelyyn liittyvää ohjelmaa:

Keskiviikkona 14.2.2007
klo 14 -18 Ystävänpäivän neulekahvila
klo 18-19.30 Yleisöluento: Taide ja käsityö tekstiilissä, tekstiilitaiteilijat Aino Kajaniemi ja Raija Jokinen

TUTKA -työpaja
Lauantaina 27.1.2007 Mennään lankaan - tekstiilityöpaja
Aikuisten ja lasten yhteisissä työpajoissa syvennytään vaihtuvien näyttelyiden teemoihin kerran kuussa lauantaisin klo 12-15. Alle 10-vuotiaat lapset ovat tervetulleita aikuisen seurassa. Pajaan mahtuu 12 henkilöä. Ilmoittautumalla etukäteen varmistat paikkasi: puh. (014) 26 64370 tai craftmuseum.info (at) jkl.fi. Työpajamaksu 8EUR/henkilö.

 

Lisätietoja
tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi, Jyväskylä
puh. (014) 271 701, 050 327 9462
aino.kajaniemi (at) elisanet.fi

tekstiilitaiteilija Raija Jokinen, Helsinki
www.saunalahti.fi/raijoki

Mikko Oikari, näyttelyintendentti, Suomen käsityön museo
puh. (014) 26 64378, 050 55 33 880
etunimi.sukunimi (at) jkl.fi