Taidolla

Uutta suomalaista hopeasepäntyötä Suomen käsityön museon Galleriassa 10.1.-4.3.2007.


Sanna Kananoja: öljylyhdyt / maljakot, 2006. // Mauri Haapamäki: Kahvikalusto, 2006. Kuvaaja:Anu Akkanen

Hopeasepäntyössä pitkä perinne ja vuosisataiset tekniikat yhdistyvät uusimpaan muotoiluun ja nykypäivän esinekulttuuriin. Suomen hopeasepät ry:n näyttely Taidolla - uutta suomalaista hopeasepäntyötä esittelee 22 suomalaisen hopeasepän tuoreimpia töitä. Suurin osa esillä olevista töistä on valmistettu varta vasten tähän näyttelyyn, silti toivottavasti ne päätyvät myös ahkeraan käyttöön.

Näyttelytyöt ovat uniikkeja tai piensarjatekniikoin valmistettuja käyttöesineitä. Esillä on muun muassa ruokailuvälineitä, astioita, rasioita ja kynttilänjalkoja - tavoitteena on ollut luoda laaja katsaus juuri tämän päivän suomalaiseen hopeasepäntyöhön, rikkaaseen muotokieleen, tekijöiden persoonalliseen otteeseen ja korkeatasoiseen käsityöhön. Tekijöiden joukossa on niin pitkän linjan hopeaseppiä kuin vasta ammattiuransa aloittaneita. Tämä kertoo elävästä perinteestä: suomalaiset hopeasepät haluavat pitää hopean perinteen kiinni omassa ajassaan, elävänä ja muuttuvana osana suomalaista käsityö- ja muotoilukulttuuria.

Näyttelyyn osallistuvat hopeasepät Elina Ahvonen, Soili-Riikka Andersson, Anne Anttila, Mauri Haapamäki, Laura Helvelahti, Elina Huttunen, Maria Jauhiainen, Sanna Kananoja, Henrik Kihlman, Marika Kilpiö, Pekka Koponen, Salla Koponen, Milla Kulmala, Laura Penttilä, Heta Saarelainen, Samuli Savolainen, Eva-Kaisa Suominen, Matti Tainio, Pyry Tamminen, Martti Vaha, Aino Vepsäläinen ja Maria Wikström, kaikki Suomen hopeasepät ry:n jäseniä. Hopeaseppien yhdistys on perustamisvuodestaan 1999 alkaen tukenut ja edistänyt alan työskentelyä ja näkyvyyttä Suomessa, sekä toiminut hopeaseppien pienen, perinteisen ammattikunnan säilyttämiseksi.

 

Näyttelyyn liittyvää ohjelmaa:

Pe 12.1. klo 12-16.30 Työnäytös: hopeasepät Sanna Kananoja ja Anne Anttila esittelevät hopeasepän työtapoja.

Ke 7.2. klo 18-20 Yleisöluento: Uutta suomalaista hopeasepän työtä, FM Satu Kähkönen ja hopeaseppä Matti Tainio

La 17.2. klo 12-15 Työpaja aikuisille ja lapsille: Hohdellaan hopeisina - hopea- ja rautalankapaja. Ilmoittautuminen: puh. (014) 26 64370 tai craftmuseum.info(at)jkl.fi. Työpajamaksu 8 EUR/henkilö.

Lisätietoja
Laura Helvelahti, hopeaseppä
puh. (050( 563 5626
laura.helvelahti(at) 24.fi

Mikko Oikari, näyttelyintendentti, Suomen käsityön museo
puh. (014) 26 64378, 050 55 33 880
etunimi.sukunimi (at) jkl.fi