Bivttastallat Vaatetella
Elämäntarinaa ja perinteiden uudistamista

Suomen käsityön museon Galleriassa 20.6.29.7.2007.


Maarit Magga muokkaa poron sisnanahkaa perinteisin materiaalein ja menetelmin. KUVA: Suomen käsityön museo / Ville Kartimo

Bivttastallat Vaatetella -näyttely esittelee saamelaisperheen ulkovaatteita ja -asusteita hieman uudistetussa muodossa. Maarit Maggan valmistamat asut pohjaavat Itä-Enontekiön saamelaispukujen perinteeseen, mutta keskeistä töissä on kokeilu: uusien materiaalien ja mallien soveltaminen perinteen uudistamiseksi. Magga on käyttänyt asuissaan perinteisen sisna-nahan ja poron koipinahan lisäksi muun muassa hylkeen- ja porovasannahkaa sekä minkkiä, unohtamatta tietenkään verkaa. Materiaalien lisäksi poikkeuksellisia ovat pukujen väritykset, kirkkaat päävärit ovat saaneet rinnalleen maanläheisempiä harmaan, mustan, valkoisen ja ruskean sävyjä. Näyttely koostuu miehen ja naisen puvuista sekä kolmen eri-ikäisen lapsen asusteista ja vaatteista. Mukana on myös valokuvia pukujen tekemisestä, ja niiden rinnalla kulkevat Maggan päiväkirjamerkinnät.

Bivttastallat Vaatetella on saamenkäsityöläisen Maarit Maggan ensimmäinen oma julkinen näyttely, joka on samalla kooste hänen osaamisestaan lapsesta tähän päivään. Näyttely on osa Maggan elämäntarinaa, tarinaa, joka kulkee saumattomasti vaatettelun lomassa: niitä ei voi esittää irrallisina toisistaan.

- Tarina luomisen tarpeesta alkaa jo kaukaa, varhaislapsuudesta. Kotonani on aina tehty käsitöitä, osana tavallista elämää. äiti ja lähellä asunut äidin vanhin sisko olivat aluksi tärkeimmät tukijani ja innoittajani, kenties tietämättään, Magga muistelee.

14-vuotiaana Magga teki ensimmäisen pukunsa, tosin vielä toisen ohjaamana. - Sain kuulla, että minulla on osaavat kädet ja sillä lauseella on ollut paljon merkitystä myöhemminkin. Unelmanani oli, että osaisin tehdä vaatteeni itse naimisiin mennessäni. Tämä haave toteutui ollessani 28-vuotias.

Maarit Magga valmistui saamen kielen aineopettajaksi ja työskenteli muutaman vuoden opettajana. - Vaikka nautinkin opettajan työstä, jokin tuntui silti vaivaavan. Halusin olla vapaa, halusin tehdä sitä, mitä kohti olin aina pyrkinyt. Aiemmin en olisi kenties uskaltanut, mutta vanhempien varhainen menettäminen ja lasten syntymät tekivät minusta ikään kuin rohkeamman elämälle, Magga kuvailee elämänpolkuaan. - Tänä keväänä olen voinut toteuttaa unelmani: olen voinut tehdä käsilläni päivittäin, suunnitellut, kokeillut ja toteuttanut. On ollut suunnattoman vapauttavaa keskittyä pelkästään omaan luomisprosessiin.

 

Näyttelyyn liittyviä tapahtumia

Keskiviikkona 20.6. työnäytös kello 1215: äimällä sisnasta saamenkäsityöläinen, FM Maarit Magga ompelee nahkatöitä ja kertoo Bivttastallat-näyttelystä

 

Lisätietoja

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
puh. (014) 26 64370
www.craftmuseum.fi