IMAGINE THAT!
Kansainvälinen tilkkutyönäyttely

Näyttely Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 25.9.-7.12.2008


Kuvassa: Inviting / Inge Mardal ja Steen Hougs, Ranska. Kuva © John Lincoln Photografy, Inc.

Upean tilkkutyönäyttelyn on tuottanut Husqvarna Viking Gallery of Quilt Art jurytetyn kilpailun pohjalta. Kansainvälinen kilpailu oli kaikille avoin ja teemana Imagine That! Tilkkuilijoita kannustettiin esittämään tilkkutyön keinoin, mitä käsityön harrastaja voi sielunsa silmin nähdä. Kilpailuun osallistuneiden töiden tuli olla koneella ommeltuja. Näyttelyyn valittujen 50 osallistujan töissä on käytetty erilaisia tekniikoita - tilkkuompelua, applikointia, kirjontaa ja kankaan käsittelyä mitä moninaisimmin tavoin. Tilkkuilijoiden toiveista, unelmista ja fantasioista koottu näyttely oli ensimmäisen kerran esillä International Quilt Market- ja Quilt Festival -tapahtumassa Houstonissa Yhdysvalloissa syksyllä 2006. Näyttely on kiertänyt Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Australiassa sekä Tanskassa ja se päättyy Suomen käsityön museoon Jyväskylään.

Näyttelyssä mukana myös suomalainen tilkkuilija

Näyttelyssä on mukana myös yksi suomalainen - Maija Brummer Helsingistä osallistui kilpailuun Cinquefolia-työllään.
- Aloitin ompeluharrastuksen 1995. Husqvarna Vikingin Spirit and Strength 2003 oli ensimmäinen kansainvälinen kilpailu, johon osallistuin. Yllätyksekseni työni tuli valituksi näyttelyyn ja sen jälkeen osallistuinkin joka vuosi, Maija Brummer kertoo.

-Idea Cinquefolia-työhön tuli huikean kauniista villiviinin peittämistä seinistä sekä kilpailun nimestä.Olin usein ulkona villiviinejä ihaillessani ajatellut, että olisipa mukavaa jos nuo kasvaisivat sisällä. Ompelussa viehättävät vapaus, värit ja materiaalit. Teen nykyisin enimmäkseen vapaata konekirjontaa ja värjään kankaani itse.

Tilkkutekniikan historiaa

Tilkkutyön tekniikat ovat lähtöisin Aasiasta ja Kauko-Idästä ja ne liikkuivat keskiajalla ristiretkeläisten mukana länteen. Näitä tilkkutöitä käytettiin etupäässä raskaiden haarniskojen pehmusteina. Kahden kangaskerroksen ja niiden väliin sijoitetun vanun käsin tikkaaminen yhteen omaksuttiin pian viileissä maissa kuten Hollannissa ja Englannissa. Vähitellen alettiin yhä enemmän kokeilla erilaisia geometrisia kuvioita, joista monet ovat käytössä edelleenkin. Uudella ajalla perinteiset tilkkutyön tekniikat ja tyylit levisivät siirtolaisuuden mukana ympäri maailmaa. Esimerkiksi Pohjois-Amerikan tilkkuperinteeseen kukin maahan muuttanut kansallisuus on tuonut omat kulttuuriset piirteensä mukanaan. Entisaikaan kankaiden kierrätys sekä asujen ja tekstiilien valmistaminen tilkkutyötekniikalla oli elinehto. Tänä päivänä tilkkutöiden tekeminen on antoisa harrastus ja monien tekstiilitaiteilijoiden ilmaisun väline.

Täkki vai taulu?

Tekstiiliopettaja / -taiteilija Vuokko Isaksson on tutkinut aihetta sekä tehnyt tilkkutaidetta. Nykytilkkutaiteen (modern quilt art) juuret ovat vuosisataisessa tilkkutyötraditiossa. Tilkkutaiteilija hyödyntää ilmaisussaan niin tilkkutyön kuin kuvataiteen tarjoamia mahdollisuuksia. Hän lähestyy kotikäsityön traditiota uudella tavalla sekä käyttää luovuuttaan uusien ilmaisutapojen löytämiseksi. Tavoitteena on aina mahdollisimman korkeatasoinen taiteellinen ilmaisu.

Näyttelyn aikana järjestetään tilkkuaiheisia työnäytöksiä ja opastuksia.

Ohjelma on toteutettu yhteistyössä Jyvälän kansalaisopiston, Jyväskylän seudun kansalaisopiston ja Husqvarna Vikingin kanssa.

Työnäytökset museolla
pe 3.10 klo 12-16.30 Tilkkutyötekniikat ja vapaa konekirjonta
pe 10.10 klo 12-16.30 Tilkkutöiden vanutikkaus
Mukana Pirkko Paasivirta ja Eeva Hermaala Jyväskylän tilkkukillasta ja Martti Savolainen Husqvarna Vikingilta Jyväskylästä.

Käsityöperinne tutuksi

Perinteisiin käsityötekniikoihin tutustutaan yhdessä Jyvälän kansalaisopiston kanssa. Tekniikoihin tutustutaan esitelmin museon aineistojen avulla. Sen jälkeen tekniikoita pääsee kokeilemaan käytännössä Jyvälän järjestämissä pajoissa. Syksyn 2008 aikana tutustutaan värikkäisiin suomenruotsalaisiin käsityötekniikoihin.

Kynnysmatto tilkuista -esitelmä ja opastus tilkkutyönäyttelyyn
to 9.10. klo 17.00-18.30 Suomen käsityön museossa
Kynnysmatto villakangastilkuista -työpaja Jyvälässä la 1.11. klo 10.00-15.15
lmoittautuminen pajaan: www.jyvala.fi, museolle esitelmätilaisuuteen vapaa pääsy.

Kokeilevaa tilkkutyötä kierrätysmateriaaleista
Suomen käsityön museo pe 3.10. klo 18.00-19.30
Opisto la-su 4.-5.10. klo 9.00-16.00
Laajenna tilkkutyön käsitettä! Materiaalina voit käyttää melkein mitä vain tilkuista papereihin, napeista muttereihin, kuivatuista kasveista pitsiin. Kokoa tilkkutyö liimaamalla pohjalevylle tai kolmiulotteisen esineen päälle. Ei vaadi ennakkotietoja. Perjantai-iltana virittäydytään aiheeseen tutustumalla Suomen käsityön museon kansainväliseen Imagine That-tilkkutyönäyttelyyn. Opastukselle ja kurssille ilmoittaudutaan Jyväskylän seudun kansalaisopiston kautta.
www.jyvaskylanseutu.fi/kansalaisopisto
Katso myös www.annawildrose.net

 

Lisätietoja

Laura Korhonen
amanuenssi, tiedotus ja gallerianäyttelyt
Suomen käsityön museo
puh./tel. +358 (0)14 26 64375
mobile +358 (0)40 044 6792
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi