LUOVUUDEN PUUTARHA
Raija Puukon taidetta kierrätysmateriaaleista

Näyttely Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 22.10-23.11.2008
Aulanäyttely on avoinna ti-su klo 11-18 ja siihen on vapaa pääsy.


Kuvassa: Pyhäpäivä. Sekatekniikka 2008. KUVA: Raija Puukko

Raija Puukko (s. 1955) on järvenpääläinen ekotaiteilija, joka on parinkymmenen vuoden ajan työstänyt kierrätysmateriaaleista taidetta ja käyttöesineitä. Taiteellaan Raija Puukko haluaa viestittää, kuinka paljon käsissämme on vaihtoehtoisia taiteentekemisen ja kauneuden tuottamisen mahdollisuuksia, kunhan vain tulemme tietoiseksi uudenlaisesta näkökulmasta tarkastella lähiympäristöä.

Puukko on vuodesta 1988 alkaen erikoistunut hyödyntämään ja jalostamaan kierrätysesineitä ja luonnonmateriaaleja, paitsi taiteessaan, myös puutarhassa sekä sisustuksessa. Käytännön esimerkeillään hän osoittaa, kuinka jokainen voi tulla tietoiseksi ja ottaa halutessaan käyttöön ekologisen ajattelun ja tekemisen. Esineille voi luovan yhdistelyn avulla antaa jatkoajan. Miksi tuottaa lisää uutta, kun on mahdollista muokata jo olemassa olevaa materiaalia?

Luovuuden Puutarhan keskeinen sanoma on ympärillä olevan materiaalin tiedostaminen ja sen jatkojalostaminen arkisiin esineisiin ja luonnonmateriaaleihin yhdistelemällä. Teokset ovat syntyneet taiteilijan luomisen tarpeesta, jota kierrätettävän ja saatavilla olevan materiaalin runsaus on ruokkinut. Materiaaleina toimivat keittiöstä, pajasta, purkutaloista kuin autotallistakin löytyneet hylätyt esineet. Teoskokonaisuuksien tutunnäköisiä esineitä tutkiessa voi tehdä löytämisen oivalluksia. Luovuuden puutarha näyttely koostuu esineiden kirjosta, jotka ovat muokattu mielikuvituksellisen puutarhan muotoon.

- Länsimainen kuluttamisen kulttuuri painottaa voimakkaasti materiaalisia ja taloudellisia arvoja. Näyttelyn tarkoituksena on herätellä yleisöä myös aineettomien arvojen äärelle ja nauttimaan arjen estetiikasta. Vanhat esineet herättävät myös nostalgisia tunteita ja muistoja, sillä monissa esineissä näkyy edellisten sukupolvien kädenjälki, Raija Puukko kertoo taiteestaan.

Raija Puukko on julkaissut aiheeseen liittyvän teoksen, Hyvän mielen puutarha, julkaisijana Puutarhakustannus 2008. Kirja kertoo Raija Puukon puutarhasta, sen arjesta ja tekemisistä havainnollisin esimerkein eri vuodenaikojen mukaisesti. Kierrätys on kirjan vihreä lanka ja näkökulma.


Kuvaaja: Enni Puukko

 

Lisätietoja

www.raijapuukko.info
raijapuukko(at)kolumbus.fi
040-5496466

Laura Korhonen
amanuenssi, tiedotus ja gallerianäyttelyt
Suomen käsityön museo
puh./tel. +358 (0)14 26 64375
mobile +358 (0)40 044 6792
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi