MYRSKY -ELOKUVAN PUVUSTUKSIA JYVäSKYLäSSä

Näyttely Suomen käsityön museon Galleriassa 12.8.-14.9. ja Näytönpaikassa 12.8.-31.8. 2008


Kuva: Stormheart Oy

Suomen käsityön museon galleriassa on esillä 12.8.-14.9.2008 kotimaisen Myrsky-elokuvan puvustuksia, jotka Jyväskylän ammattiopiston pukuompelijat ovat valmistaneet yhdessä pukusuunnittelija Mariella Rauhalan kanssa.

Näyttely on laajentunut myös museon Näytönpaikkaan 12.8.-31.8. Elokuva nähdään ensi-illassa 15.8.2008. Näyttely tuo esille yhtä näkökulmaa elokuvan visuaalisen ilmeen rakentamisessa - pukusuunnittelijan työtä.

Kaisa Rastimon ohjaama elokuva perustuu tositapahtumiin ja kertoo kaukasianpaimenkoira Myrskyn tarinan Muru-tytön hoivissa. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Berliinin muurin murtumisen aikoihin 1990-luvulle.

Jyväskyläläinen Mariella Rauhala on suunnitellut elokuvaan satoja asukokonaisuuksia, joista kolmisenkymmentä on valmistettu Jyväskylässä. Toteutustyöhön ovat osallistuneet myös Jyväskylän ammattiopiston vaatetusalan pukuompelijaopiskelijat sekä vaatetusalan opettajat Elvi Valkonen ja Eeva-Liisa Rutanen.

Näyttelyssä on esillä 12 pukukokonaisuutta takautumakohtauksista, jotka sijoittuvat vuoden 1938 Kaukasukselle. Kohtaukset kertovat kaukasianpaimenkoiran historiasta. Elokuvassa olevat 1990-luvun asut ovat valmisvaatteita, ja niistä näyttelyssä on esillä valikoituja, käsinmuokattuja asusteita.

 

Pukusuunnittelija luo elokuvan visuaalista ilmettä

Pukusuunnittelun tehtävä on elokuvassa rakentaa henkilöhahmojen roolia. Puvustuksessa roolihenkilön ulkoinen olemus sovitetaan yhteen käsikirjoituksen, ohjaajan näkemyksen ja koko elokuvan muun visuaalisen maailman kanssa. Asujen, maskeerauksen ja olemuksen tulee ilmentää kantajastaan nopeasti asioita, joita ei ole mahdollista selittää tai näyttää tapahtumina.

Kaukasus-kohtausten pukujen suunnittelun lähtökohta on historiallisten mallien mukainen. Tämä on vaatinut erityisen paljon taustatyötä. Osa puvuista on tehty vanhoista, osa uusista kankaista. Vanhat päiväpeitot, pöytäliinat ja kolikot ovat saaneet uuden elämän elokuvapuvuissa. Kaukasus-pukuja on myös asustettu keuruulaisen Paula Vehkomäen lammasturkistuotteilla.

Puvustus vaatii tiimityöskentelyä koko tuotantoryhmältä, sillä henkilöhahmon ulkoisen olemuksen täytyy istua tarinaan ja visuaaliseen ympäristöön.
- Koska elokuva sijoittuu keskelle ihmisten arkea, pitäisi myös vaatteiden näyttää siihen kuuluvilta - tietenkin hahmolle sopivasti maustettuina, kertoo Mariella Rauhala puvustamisen haasteista. - Elokuvan puvustuksen lähtökohtana on ollut itse päänäyttelijä, Myrsky-koira luonnollisessa ympäristössään. Myös eläinteema tulee esiin puvustuksessa.

Aiempi yhteisprojekti Kaisa Rastimon kanssa oli Säädyllinen murhenäytelmä -elokuva. Hän on suunnitellut myös suositun Salatut elämät -sarjan puvustuksen vuosina 2003-2008. Vaatetusalan ammattikorkeakoulututkinnon lisäksi Mariella on opiskellut pukusuunnittelua ja lavastamista Milanon Accademia Di Belle Arti di Brerassa, Taideteollisessa korkeakoulussa ja taidekasvatusta Jyväskylän yliopistossa, josta hän on juuri valmistumassa filosofian maisteriksi.
- Pukusuunnittelu on oma itsenäinen taiteenlajinsa, jonka tehtävä elokuvassa on näkyvä ja moninainen. Näyttelyn avulla voi kertoa pukusuunnittelijan haasteista elokuvamaailmassa, Mariella kertoo.

 

Myrsky muistuttaa ihmisen vastuuta eläimistä

Myrsky-elokuva muistuttaa ihmisten olevan vastuussa eläimistä ja niiden hyvinvoinnista. Kaukasianpaimenkoira on suojellut paimenia suurpedoilta Kaukasus-vuoristossa jo vuosisatoja. Koira rakastaa yli kaiken omaa perhettään ja vihaa tunkeilijoita. Elokuvan tarina alkaa vuodesta 1989, jolloin Berliinin muuri murtuu. Suomalainen isä kohtaa itäberliiniläisellä torilla oudon koiranpennun, joka istuu laatikossa yhdessä kananpoikien kanssa. Pentu ollaan aikeissa lopettaa. Isä päättää pelastaa pennun ja kuljettaa sen perheensä lemmikiksi Suomeen. Kukaan perheestä ei tiedä koirasta mitään, ei edes sen rotua. 7-vuotiaan Murun hoivassa Myrsky varttuu ilman sääntöjä ja rajoja ja saakin aikaan melkoisen mylläkän. Lopulta perheelle selviää myös salaperäisen koiran arvoitus.

 

Mariella Rauhala opastaa näyttelyä ryhmille elokuvapuvustuksen näkökulmasta. Opastusaikoja voi varata suoraan museolta puh. (014) 26 64370 tai sähköpostilla craftmuseum.info(at)jkl.fi

 

Lisätietoja

Gallerianäyttelyyn on vapaa pääsy ja museo on avoinna yleisölle ti-su 11-18.

Pukusuunnittelija Mariella Rauhala
puh. 0400-176 424

http://www.myrskyelokuva.fi

Laura Korhonen
amanuenssi, tiedotus ja gallerianäyttelyt
Suomen käsityön museo
puh./tel. +358 (0)14 26 64375
mobile +358 (0)40 044 6792
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi