100 tankar om konsthantverk - 100 ajatusta taidekäsityöstä

Näyttely Suomen käsityön museossa 5.6.-14.9.2008


Prinsessa herneen päällä. Eva Toruddin valmistama tyynyteos. KUVA: Karl-Olov Bergström

Suomen käsityön museon kesänäyttely esittelee näyttävän läpileikkauksen sadan ruotsalaisen taidekäsityöläisen ajatuksista 2000-luvulla.

Projekti on Riksutställningarin, KHVC:n (taidekäsityökeskuksen) ja KIF:n (Ruotsin taidekäsityöläisten ja teollisten muotoilijoiden) yhteistyön tulos. Näyttelyn tarkoitus on herättää keskustelua luovuudesta, mausta ja estetiikasta sekä levittää ja syventää keskustelua taidekäsityöläisestä ideoijana ja innovaattorina, yhteiskunnan tärkeänä resurssina. Projekti oli osa muotoilun vuoden 2005 tapahtumia Ruotsissa.

Jurytettyyn näyttelyyn tuli ehdotuksia 500 taidekäsityöläiseltä. Heistä valittiin 100 mukaan näyttelyyn ja kultakin heistä valittiin 1-3 työtä. Töiden tuli olla korkeintaan kolme vuotta vanhoja. Valitut teokset osoittivat selvästi taiteen, taidekäsityön, muotoilun ja puutyön välisten rajojen häilyvyyden. Valittujen teosten joukossa oli esimerkkejä niin perinteisistä käyttöesineistä, puhtaasti veistoksellisista esineistä, design-huonekaluista kuin uusimuotoisista tuohitöistäkin.


Annelie Renborgin solmiofrakki. KUVA: Olov Wallgren

Kädentaidot ovat yhä tärkeitä taidekäsityöläisille, mutta muodoilla ja materiaaleilla kokeillaan vapaasti ja arkailematta ja kyseenalaistetaan vanhoja muotoihanteita. Perinteisten materiaalien lisäksi töitä näyttelyyn on loihdittu pingispalloista, ankeriaannahasta, muovikasseista... Raikas oivallus ja sanoma nousevatkin materiaalia tärkeämmiksi.

Näyttelyssä taidekäsityöläisten oivalluksia ja ajatuksia tuodaan esiin täydentämällä jokaista työtä lyhyellä tekstillä. Nämä 100 ajatusta tarjoavat näkymän luomisprosessiin ja antavat tilaisuuden tutustua tarkemmin taiteilijoihin.

Monipuolinen ja ajatuksia herättävä näyttely on kiertänyt Ruotsissa vuodesta 2005. Näyttelyn kierros päättyy nyt Suomeen ja se nähdään vain Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 5.6.-14.9.2008.

 

Lisätietoja
Laura Korhonen
amanuenssi, tiedotus ja gallerianäyttelyt
Suomen käsityön museo
puh./tel. +358 (0)14 26 64375
mobile +358 (0)40 044 6792
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi