PAINA PUUTA - Sitting on Green Gold.
Tuoleja Suomesta

Näyttely Suomen käsityön museossa 5.6.-11.9.2008.


Chip on moderni keinutuoli. Sen on suunnitellut ja valmistanut Valvomo Architects / Teppo Asikainen ja Ilkka Terho. KUVA: Suomen käsityön museo / Jyri Karjalainen

Suomen käsityön museon omaa tuotantoa oleva Paina puuta -näyttely on esillä museon katutasossa 5.6.-14.9.2008. Se kertoo suomalaisten suhteesta puuhun ja metsään. Aihetta valotetaan eri aikakausilta olevien puutuolien kautta. Tuoli on valittu puunkäytön näkökulmaksi siksi, että tuolit on perinteisesti valmistettu puusta ja ne ovat länsimaisille kulttuureille tuttu ja helposti lähestyttävä tuote.

Suomessa puuta on aina käytetty monipuolisesti. Suomalaiset ovat tottuneet etsimään metsästä monenlaisia rakennustarpeita sekä ruokien ja rohtojen aineksia. Läheinen suhde metsään on syntynyt luontevasti: Suomen maapinta-alasta yli 70 prosenttia on metsien peitossa. Metsästä moni saa myös elannon ja henkistä ravintoa, energiaa ja inspiraatiota.

Puunkäsittelytaidot ja raaka-ainetuntemus ovat olleet suomalaisille elintärkeitä. Keksinnöt, korjaukset ja sovellukset on tehty ensin puusta, vasta sitten muista aineista. Raaka-aineen tuttuus ja saavutettavuus ovat ohjanneet ihmiset tarttumaan puuhun. Ulkomailta rantautuneet vaikutteet on siivilöity puisten sihtien läpi ja tulkittu aina ensin kotoisen materiaalin kautta.

Tuolikokonaisuus kertoo puun ja ihmisen suhteesta ja suhteen muutoksesta. Istuimissa näkyvät maailmalta saapuneet vaikutteet, joiden taustalla kuitenkin henkii vahvana suomalaisuus. Joukossa on tuntemattomien tekijöiden kansanomaisia tuoleja, muotoilutähtien kuuluisia klassikoita ja lisäksi uusien tekijöiden raikkaita ideoita. Näyttelyn tuoleilla saa istua.

Paina puuta -näyttely on tuotettu Opetusministeriön tuella. Näyttely on ollut aiemmin esillä mm. Sloveniassa, Kroatiassa, Slovakiassa ja Itävallassa. Näyttelytekstit ovat suomeksi ja englanniksi.

 

Lisätietoja

Paina puuta -näyttelyyn on yleisöllä vapaa pääsy.

Laura Korhonen
amanuenssi, tiedotus ja gallerianäyttelyt
Suomen käsityön museo
puh./tel. +358 (0)14 26 64375
mobile +358 (0)40 044 6792
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi