PARHAAT PALAT - taidekäsityötä Artisaanista
BäSTA BITAR - konsthantverk frn Artisaani

Artisaanin myyntinäyttely Suomen käsityön museon Galleriassa Jyväskylässä 11.6-10.8.2008


Elisabeth Fogelholmin olkainhame ja Marika Niskasen helmet. Kuva: Pekko Seppälä.

Suomen käsityön museon kesää täydentää raikas Gallerian myyntinäyttely, josta voi hankkia itselle tai lahjaksi kaunista keraamiikkaa, pellava-asuja, juuttiliinoja, painettuja kodintekstiilejä, värikkäitä valokuva-albumeja tai keveitä kesäkoruja. Artisaani on Helsingin ensimmäinen taidekäsityöläisten itsensä ylläpitämä myymälä. Se perustettiin 32 vuotta sitten. Alusta asti Artisaanissa on haluttu edistää taidekäsityön tuntemusta ja arvostusta, luoda luonteva kohtauspaikka tekijöiden ja yleisön välille sekä tarjota myyntiin korkealuokkaista käsintehtyä studiotuotantoa.

Tänä päivänä Artisaania ylläpitää seitsemänjäseninen Pro Artisaani -yhdistys. Jäsenistöömme kuuluu kaksi keraamikkoa, neulesuunnittelija, kutoja, kaksi kankaanpainajaa ja vaatesuunnittelija.


Margareta Hästön uusiotuotekoruja. Kuva: Pirjo Pesonen.

Jäsenet

Elisabeth Fogelholm, vaatesuunnittelija
Elisabeth Fogelholm on opiskellut kaavoitusta ja vaatesuunnittelua sekä kotimaassa, että Sveitsissä. Suunnittelemiensa ja valmistamiensa klassisen eleganttien vaatteiden materiaalina hän käyttää pellavaa, samettia ja villaa. Tuotteisiin kuuluvat samettijakut, pellavajakut, leningit ja housut. Villasta hän on valmistanut ulkotakkeja ja jakkuja. Mielenkiintoisen lisän tuotevalikoimaan tuovat sekä aidosta että tekoturkiksesta valmistetut laukut.

Ulla Fogelholm, keraamikko
Ulla Fogelholm on vuodesta 1972 työskennellyt studiokeraamikkona. Hän dreijaa ja rakentaa käsin käyttötaidetta arkeen työhuoneellaan Helsingin Lauttasaaressa.
Ullaa kiinnostaa eniten astiat joita käytetään päivittäin ruokapöydällä. Hän muotoilee toimivia, kestäviä astioita joilla on yksinkertainen muoto ja persoonallinen koristelu.
www.ullafogelholm.com


Ulla Fogelholm marmoroituja kulhoja ja kuppi. Kuva: Pirjo Pesonen.

Margareta Hästö. Tekstiiliartesaani/ kutoja
Margareta on kutonut kangaspuilla yli 20 vuotta. Hän värjää itse villa- ja puuvillakuteet mattojaan, huopiaan ja huivejaan varten. Materiaaleinaan hän käyttää myös juuttia ja pellavaa, joista syntyy tabletteja, kaitaliinoja ja mattoja. Uutuus tuotteina ovat syntyneet kierrätysmateriaalista, vanhoista solmioista tehdyt kaulanauhat ja rannekorut, jotka hehkuvat silkkisinä eriväreissä ja kuoseissa.

Marika Niskanen, neulesuunnittelija
Marika Niskanen on taidekäsityöläinen ja neulesuunnittelija. Hän suunnittelee ja valmistaa käsineulekoneella villa - ja puuvillapellavaneuleita eri tekniikoilla. Aikaisemman tuotevalikoiman, hattujen ja neulepuseroiden rinnalle on viime aikoina syntynyt omaperäisiä, näyttäviä neuletekniikalla valmistettuja koruja ja muuta kokeilevaa tuotantoa.

Pirjo Pesonen, keraamikko
Pirjo Pesosen keramiikalle on tyypillistä selkeät, vahvat muodot ja voimakkaat värit. Hän valmistaa tuotteensa joko käsinrakentamalla tai pienissä sarjoissa muotteihin valamalla. Tuotantoon kuuluvat kulhot, vadit ja veistokselliset, isot maljakot. Yksityisnäyttelyissä on ollut esillä keraamisia veistoksia. Taiteilijan työhuone sijaitsee Helsingissä, vanhalla Kaapelitehtaalla.
www.pirjopesonen.com

Paula Taipale, tekstiilitaiteilija
Tekstiilitaiteilija Paula Taipaleen tuotteet ovat värikkäitä ja persoonallisia. Hänen tuotevalikoimaansa kuuluvat 100 % puuvillakankaalle käsinpainetut sisustustekstiilit: muotoon ommellut, vanutikatut sängynpeitot, tyynyt ja pannumyssyt. Lisäksi hän valmistaa myös lasten- ja aikuisten vaatteita.
Viime vuosina kierrätysmateriaalista, karkkipaperista on syntynyt viehkeitä koristekattokruunuja ja pieniä ripustettavia somisteita.

Anna Vasko, tekstiiliartesaani/suunnittelija
Anna Vasko on erikoistunut kankaanpainoon ja värjäykseen. Hän valmistaa käsin painaen värikkäät, itse suunnittelemansa kankaat ja vaatteet, sekä tilaustyönä sisustus- ja taidetekstiilejä. Annan tuotevalikoimaan kuuluvat myös kankailla päällystetyt muistikirjat ja albumit sekä tarjottimet. Työt valmistetaan pienissä sarjoissa Annan työpajalla Tammisaaressa.


Pirjo Pesosen keramiikkaa. Kuva: Pirjo Pesonen.

 

Lisätietoja
www.artisaani.fi/artisaani.htm

Laura Korhonen
amanuenssi, tiedotus ja gallerianäyttelyt
Suomen käsityön museo
puh./tel. +358 (0)14 26 64375
mobile +358 (0)40 044 6792
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi