Museo täynnä naisten juhlapukuja - neljä pukunäyttelyä
Suomen käsityön museossa Jyväskylässä

Karajan.
Marita Vennon iltapukuja 12.3.-11.5.2008

Ateljeepukuja Heln Hirvelan kokoelmista
13.3.-25.5.2008.

Ateljeepukuja Haiharan museosäätiön kokoelmista
13.3.-25.5.2008.

Elävä kansallispuku 23.1.-31.8.2008


HIRVELAbyHAND 2008-mallisto. Helen Hirvelan pukuja esittelevät HIRVELAbyHAND-mallit. KUVA: HIRVELAbyHAND

Karajan-näyttely museon katutasossa

Karajaan kokoelmaan Marita Vento on hakenut inspiraatiota mm. aurinkokuninkaan palatseista Ranskasta. Iltapukuihin on käytetty runsaasti kangasta, yhteen pukuun on käytetty jopa kymmenen metriä kansallispukukangasta ja 80 metriä tylliä. Koristelussa käytetyt hirvi- ja poroaiheet ovat saaneet mallinsa muinaisista kalliopiirroksista. Kokoelmaa suunnitellessaan Marita Vento halusi käyttää Vuorelman kansallispukukankaita uudella tavalla ja kansainvälistää perinteisiä suomalaisia materiaaleja. Karajan-kokoelma on Marita Vennon lopputyö Salfordin yliopistoon Manchesteriin ja nämä loistokkaat puvut esiteltiin ensimmäisen kerran Lontoossa 1999 nuorten suunnittelijoiden muotinäytöksessä.

 

Helen Hirvelan kokoelma - museon ensimmäinen kerros

Helen Hirvelan puvut edustavat 2000-luvun juhlamuotia. Hirvela loi kansainvälisen uran mallina eri puolilla maailmaa 1990-luvulla, erityisesti Los Angelesissa. Lapsuuden käsityötaidot kulkivat hänen mukanaan maailmalla ja ennen pitkää hän huomasi virkkaavansa ja kutovansa muotiasusteita Los Angelesin erikoisliikkeisiin. Tällä hetkellä Hirvela toimii Vaasasta käsin - hänen tuotteidensa markkina-alueeksi on kuitenkin vakiintunut Beverly Hills, jonne hän loi mallinuransa aikana vakiintuneet suhteet.

Hirvelan asusteita leimaa yksilöllisyys - kukin asuste on ainutlaatuinen ja käsin valmistettu neuloen, kutoen tai ommellen ja niitä käyttävät mm. maailmanluokan tähdet Janet Jackson, Alanis Morrisette, Halle Berry ja Kelly Lynch.

 

Ateljeepukuja Haiharan museosäätiön kokoelmista - museon toinen kerros

Haiharan museosäätiön kokoelman naisten juhla-asut ovat peräisin 1890-luvulta aina 1980-luvulle saakka ja kukin niistä on valmistettu jossakin oman aikansa tunnetussa ompelimossa kantajansa mittojen mukaan. Suomeen ensimmäiset merkittävät muotiateljeet perustettiin 1890-luvulla, mutta toiminta vakiintui vasta 1920-luvulla. Vaikutteita haettiin Pariisista ja 1950-luku oli pariisilaisen huippumuodin kulta-aikaa. 1960-luvulla perinteinen muotimaailma mullistui ja elitistiset ateljeevaatteet eivät enää kuuluneet suurten ikäluokkien nuorekkaaseen elämäntyyliin. Valmisvaatteet valtasivat markkinat Suomessakin. Muotitoimittajat eivät enää olleet kiinnostuneita ateljeepukunäytöksistä. Ateljeiden asiakaskunta ja omistajat ikääntyivät ja toiminta hiljeni 1980-luvulla. Esillä oleviin juhlapukuihinkin on tallentunut eri vuosikymmenten makusuunnat ja muodin heilahtelut: hameen pituus ja muodot, puvun paljastavuus tai peittävyys, vyötärön ja lantion suhteet, kankaiden kuosi ja laatu ja puvun leikkaukset.

 

Elävä kansallispuku - kansallispukukeskuksen Kujalla

Elävä kansallispuku-näyttely esittelee Viron kansallispukujen vaiheita ja nykykäyttöä. Kansallispuku on yksi Viron vahvimmista kansallisuussymboleista ja sillä on ollut suuri merkitys sekä kotimaassa että sen ulkopuolella. Vuonna 1869 pidetyillä ensimmäisillä kansallisilla laulujuhlilla pukeuduttiin vielä yleisesti talonpoikaisiin juhla-asuihin. Kaupunkikulttuurin vaikutus oli kuitenkin niin suuri, että talonpoikaisväestö siirtyi käyttämään kaupunkilaisten mallin mukaisia vaatteita ja perinteinen juhla-asu jäi lähes pois käytöstä. Kun Viro miehitettiin vuonna 1940, laulujuhlista ja niillä pidetyistä perinteisistä vaatteista tuli kansan yhtenäisyyttä ja kansallistunnetta lisäävä tekijä. Kansanpuvut heräsivät uudelleen eloon. Näyttelyn on koonnut Viron kansallismuseo.

 

Pukunäyttelyihin ilmainen yleisöopastus on perjantaina 28.3. klo 16.30.

Suomen käsityön museon ja kansallispukukeskuksen perusnäyttelyjä uusitaan 18.3.-26.5., jolloin näyttelyt ovat suljettuja yleisöltä. Uudistuneita näyttelyitä esitellään museon syntymäpäivänä 6.6.2008 ilmaisella opastuskierroksella klo 16.30.

 

Lisätietoja
Laura Korhonen
amanuenssi, tiedotus ja gallerianäyttelyt
Suomen käsityön museo
puh./tel. +358 (0)14 26 64375
mobile +358 (0)40 044 6792
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi