ELäVä KANSALLISPUKU KANSALLISPUKUPERINNE VIROSSA

Näyttely Suomen käsityön museon kansallispukukeskuksen Kujalla 23.1. 31.8.2008.


Koerun miehen kansallispuku Pohjois-Virosta. KUVA: Sven Arbet

Kansallispuku on yksi Viron vahvimmista kansallisuussymboleista ja sillä on ollut suuri merkitys sekä kotimaassa että sen ulkopuolella.

Vuonna 1869 pidetyillä ensimmäisillä kansallisilla laulujuhlilla pukeuduttiin vielä yleisesti talonpoikaisiin juhla-asuihin. Kaupunkikulttuurin vaikutus oli kuitenkin niin suuri, että talonpoikaisväestö siirtyi käyttämään kaupunkilaisten mallin mukaisia vaatteita ja perinteinen juhla-asu jäi lähes pois käytöstä. Kun Viro miehitettiin vuonna 1940, laulujuhlista ja niillä pidetyistä perinteisistä vaatteista tuli kansan yhtenäisyyttä ja kansallistunnetta lisäävä tekijä. Kasanpuvut heräsivät uudelleen eloon. Kansallispuvusta tuli eräänlainen kielletyn sini-musta-valkoisen valtiolipun luvallinen korvike.

Viron kansallismuseo on virolaisten kansallispukujen aarreaitta. Kun museo perustettiin vuonna 1909, sen yhtenä ensimmäisistä tehtävistä oli kerätä katoavia kansanpukuja. Ensimmäistä perusnäyttelyä koottaessa oli tarkoitus panna näytteille vanhoja kerättyjä kansanpukuja, jotta "siten kansanpukuja kunnioitettaisiin ja niitä alettaisiin käyttää." Kun kansallispukujen käyttö lisääntyi 1900-luvulla, museo ryhtyi elvyttämään vanhoja kokoelmiinsa koottuja kansatieteellisiä talonpoikaisasuja.

Viron kansallismuseon tehtävä on esitellä virolaisen talonpoikaisvaatetuksen kehitystä ja rekonstruoida pukuja malliksi nykyisille käyttäjille. Elävä kansallispuku kansallispukuperinne Virossa näyttelyn ovat koonneet museon tutkijat ja kansallispukuspesialistit Reet Piiri ja Ellen Värv.

Elävä kansallispuku kansallispukuperinne on jatkoa keväällä 2007 Viron kansallismuseossa Tartossa esillä olleelle näyttelylle, jossa esiteltiin suomalaisia ja virolaisia kansallispukuja. Näyttely oli omistettu vuonna 1937 solmitulle sopimukselle kahden veljeskansan ja kahden valtion, Viron ja Suomen henkisestä yhteistyöstä. Näyttelyn virolaisten pukujen osuus on nyt Jyväskylässä.

 

Näyttelyn oheisohjelma

  • 22.1.2008 klo 16.45-19 Viron kansallismuseon tutkija Reet Piiri luennoi aiheesta Kansallispukuperinne Virossa ja tutkija Ellen Värv tutustuttaa aiheeseen Virolainen kansanpuku taiteessa. Luennot tulkataan suomeksi. Vapaa pääsy.

 

Lisätietoja
Marja Liisa Väisänen
Suomen kansallispukukeskus
Kauppakatu 25
40100 Jyväskylä
014 (014) 26 64381
marja.liisa.vaisanen(at)jkl.fi