KEVäTAJATUKSIA.
Munaklubin pisanka- ja reliefitekniikalla koristeltuja munia.

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 4.-30.3.2008

Kevätajatuksia näyttely esittelee Munaklubilaisten pisanka- ja reliefitekniikoin koristeluja munia.

Munaklubiin kuuluvat Tiina Autio, Elisa Jurvela, Sirpa Hasa, Piia Kiviaho, Sveta Peura ja Päivi Pulli. Munaklubin sydän on laukaalainen Sveta Peura, jonka kursseilla munaklubilaiset käsityön ammattilaiset ja innokkaat harrastajat ovat tavanneet. Munaklubilaisten kiinnostuksen kohteena ovat mm. koristelun tekniikat ja koristelun symboliikka.

Pisankamunien alkuperä on idässä ja Ukrainassa perinne onkin vielä elävä. Viehättävää pisankoissa on se, että munia on käytetty lahjoina koko elämän kaaren ajan vastasyntyneelle lapselle tuotiin jo ensimmäiset munat ohjaamaan kaikkeen hyvään elämän varrella. Mm. Kiinassa lapselle tuotu muna on aina punainen. Muutoin kuvien symboliikalla voidaan toivoa vaurautta, terveyttä tai hedelmällisyyttä - munat eri tarkoituksia varten voitiin valmistaa itse tai ostaa. Myös eri väreillä on oma symboliikkansa.

Pisankamunien tekniikka on vahausta ja värjäystä, vahana käytetään mehiläisvahaa. Pisankatekniikassa munat värjätään uppotekniikalla aivan kuten perinteisessä batiikissakin. Munan kanssa työskennellään kunnes tarvittavat värit ja kuviot ovat valmiina, vasta sitten muna tyhjennetään. Uskomuksen mukaan, mikäli muna menee työskenneltäessä rikki, putoaa tai muuta vastaavaa, kannattaa ottaa siitä ajatuksesta kiinni, joka oli mielessä munan rikkoutuessa, sillä se on uskomuksen mukaan tekijää vaivaava ajatus ja käsittelemällä asian siitä voi tervehtyä.

Reliefi-tekniikassa munan kuori vahataan jonka jälkeen muna (tavallisesti hanhen) upotetaan etikkaan, joka syövyttää vahaamattoman alueen. Munien vahauksessa voidaan käyttää kistkaa, pientä nokkakannua (joka muistuttaa hyvin paljon batikin tjanting- kannua), lasista nuppineulaa jne kuvioita tekemään. Eri maissa on käytössä erilaiset kitskat, aina puisista sähkökistkoihin.

 

Lisätietoja
Sveta Peura
puh. 040 7749 507