KUUMAA KAMAA
Kristian Venäläisen teoksia

Näyttely Suomen käsityön museon Galleriassa 14.5. - 8.6.2008


Kristian Venäläisen rakukeramiikkaa Vuodenaikoja -sarjasta. Kuva: Jyri Karjalainen

Kuumaa kamaa -näyttely esittelee muotoilija Kristian Venäläisen rakukeramiikka- ja lasitöitä. Studio Kristian Venäläinen suunnittelee ja valmistaa tuotteita ja teoksia muotoilun ja taiteen rajapinnassa eri materiaaleista.

Kristian Venäläinen on toiminut suunnittelijana Rosenthalin posliinitehtaalla Saksassa, dekaanina ja koulutuskonsulttina Finlandia Universityssa Yhdysvalloissa ja yliopettajana Kuopion Muotoiluakatemiassa. Nykyisin Venäläinen vaikuttaa kotikaupunkinsa Jyväskylän seudulta käsin. Hänen studionsa sijaitsee Vaajakoskella entisen tulitikkutehtaan tiloissa, nykyisessä Amiraali -yrityspuistossa. Siellä muotoutuvat tuotteet taide-esineistä teolliseen muotoiluun. Kotimaan lisäksi Venäläisen teoksia on myynnissä Ruotsissa, Espanjassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa. Lola -lasikulho on saanut suosiota liikelahjana.

Näyttelyn nimi Kuumaa kamaa viittaa rakukeramiikan ja lasin valmistuksessa tarvittavaan yli tuhannen asteen lämpötilaan. Valmistusprosessi on kummassakin kiehtova. Kuumaa lasimassaa täytyy työstää nopeasti, koska sen sopiva muovautumislämpötila laskee nopeasti. Rakupoltossa syntyville töille on ominaista puolestaan lopputuloksen yllätyksellisyys ja hienot lasitteiden sävyt. Sekä lasin että rakukeramiikan lähtökohtana ovat maan raaka-aineet - kvartsihiekka ja savi.

Esineissä on hyödynnetty kummallekin materiaalille ominainen mahdollisuus tuoda esiin värejä varsin intensiivisesti. Samoin on tutkittu materiaalin ja esteettisen olemuksen suhdetta esineen painoon. Lasissa ja rakukeramiikassa tämä seikka ilmenee eri tavalla - mikä näyttää painavalta saattaakin olla kevyttä ja päinvastoin.

 

Lisätietoja
Kristian Venäläinen
Tikkutehtaantie 4, 40800 Vaajakoski
puh. 0400 294 170
www.kristianvenalainen.com
Lataa cv (pdf)

Laura Korhonen
amanuenssi, tiedotus ja gallerianäyttelyt
Suomen käsityön museo
puh./tel. +358 (0)14 26 64375
mobile +358 (0)40 044 6792
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi

www.kristianvenalainen.com