RUUKKUPUUTARHA
Eija Juutilaisen mosaiikkiruukkuja

Näyttely Suomen käsityön museon Galleriassa 11.5. 2008 saakka


Eija Juutilainen kertoo harrastuksestaan seuraavaa:

Mosaiikkiharrastukseni on alkanut hyvin perinteisesti - sain käsiini englantilaisen mosaiikkikirjan, jonka lumoava kauneus vei minut mennessään.

Mosaiikin tekeminen on helppo tapa saada kaunista aikaan. Erilaisen materiaalin etsiminen mosaiikkitöitä varten on jo itsessään seikkailu. Mitähän tällä kertaa kirpputorilta löytyy? Myös päällystettävä esine saattaa innostaa ja inspiroida. Hylätty pöytä saa uuden ja hauskan elämän kauniisti päällystettynä tai pihan keskipisteeksi voi valmistaa suurenkin ruukun, jonka voi päällystää värikkääksi.

Värit ovat mosaiikin tekemisessä yhtä tärkeitä elementtejä kuin kenelle tahansa, kuvataiteilijalle, käsityön tekijälle tai valokuvaajalle. Perinteistä, oikeaa materiaalia ovat italialainen smaltti tai lasi-mosaiikki. Kalliina vaihtoehtoina niitä ei ole kaikilla mahdollisuutta käyttää, vaikka toisaalta niiden väriskaala on hemaiseva. Siksi kirpputorilla kulkeminen onkin niin mukavaa. Muutamalla kymmenellä sentillä saa hauskan värisiä tai muotoisia kuppeja, mukeja, lautasia, vateja, kulhoja. Eri värit erilaisissa pintamateriaaleissa täyttävät väritarpeet, ja kirppistavara toimii myös monenlaisten muotojen innoittajana.

Kuppien ja mukien korvat ja niiden pohjat, pikkukannujen kannet, nokat tai kahvat ovat suurenmoisia inspiraation lähteitä. Kirpputorit ovat täynnä monille turhia pikkuisia koriste-esineitä kuten serviettirenkaita, kynttilän alustoja, minikokoisia maljakoita ja monia eläinhahmoja. Monissa niistä on valmiiksi esimerkiksi pieniä kukkasia tai lintuja, joita kannattaa ottaa talteen. Myös ruudut, raidat, pilkut, kohokuviot ja muut kuviot mukeissa, kupeissa ja lautasissa ovat tarpeen.

Joskus löytyy kaunis astia, mutta se saattaakin olla ohuen ohut. Se ei sinänsä haittaa, sillä liiman avulla voi palan paksuutta säädellä mieleiseksi. Ohuen posliinin rikkominen voi olla vaikeaa, sillä posliini särkyy yleensä tuhansiksi palasiksi, joita ei voi juurikaan hyödyntää.

Joitakin värejä löytää kirppikseltä kyllästymiseen asti, ja toisia ei sitten löydä millään. Jos kultaa tai hopeaa tulee vastaan, ostan aina vaikka en juuri sillä hetkellä sitä tarvitsisikaan. Hyvänä lisänä ovat myös erilaiset kivet, jalokivijäljitelmät, lasinpalat, marmori, helmet, kolikot, korkit, napit jne. Lista on loputon, eli lähes kaikkea voi käyttää.

Todennäköisesti mosaiikkiharrastukseni on saanut lisävauhtia juuri näistä hauskoista esineistä, joita kirpputorit ovat täynnä. Olenkin vitsaillut, että nyt kun kotimme on jo täynnä vanhaa tavaraa, oli aika keksiä muita syitä kulkea kirpparilla.

 

Lisätietoja
Laura Korhonen
amanuenssi, tiedotus ja gallerianäyttelyt
Suomen käsityön museo
puh./tel. +358 (0)14 26 64375
mobile +358 (0)40 044 6792
etunimi.sukunimi(at)jkl.fi