-
Käsiteollisuus
Niksit ja neuvot
Kuvitus
Vanha neuvo

Jotta saataisiin lampaat kesällä pysymään hyvin yhdessä, menestymään karitsoimisessa, paksua villa antaviksi, on seuraava: Laskiaistiistaina on muitten töitten mukana kehrääminen puolisilta päästyä keskeytettävä. Rukit nostettakoon karsinaan tai oviaukkoon. Asetettakoon seula niitten päälle kumolleen ja keritsimet "ruuviin". Myös on pantava heiniä ja kerppuja rukkien jalkapäähän ja lopuksi lakana kaiken päälle. Ken ei ole tätä tiennyt viime laskiaisena tehdä, älköön sitä ainakaan tulevana unohtako.

Villapukujen peseminen

N:o 1. Puku ratkotaan, jotta sitä olisi helpompi kosteana silittää. Saippuajuurta ostetaan rohdoskaupasta 200 gr yhtä pukua varten. Saippuajuuri pannaan runsaaseen veteen kiehumaan, annetaan vähän aikaa kiehua ja senjälkeen valutetaan vesi vaatteen läpi, että saippuajuuren jätteet tarkkaan erottuvat vedestä. Vaatekappaleet pannaan kiehuvaan saippuaveteen likoamaan ja annetaan olla siinä, kunnes vesi on aivan jäähtynyt. Lionneet vaatekappaleet nostetaan valumaan ja hiukan kuivamaan ja silitetään nurjalta puolen vaatteen läpi vaatekappaleiden ollessa jotakuinkin kosteina.
N:o 2. ½ litr. hyviä hienoja suoloja ja 8-10 l vettä kiehautetaan. Vaatekappaleet pannaan kiehuvaan suolaveteen likoamaan ja annetaan olla siinä, kunnes vesi on jäähtynyt. Vaatekappaleista huuhdotaan lämpimässä vedessä suola vähemmäksi. Pannaan valumaan ja hiukan kuivamaan ja silitetään vaatteen läpi nurjalta puolelta vaatekappaleiden ollessa jotakuinkin kosteina.

Maija Stenij.

Koita pakoon

Koita pakoon on hyvä panna villavaatteet lantasäiliöitten ylisille. - Villakankaitten sekaan pantakoon "Patschuli"-lehtiä, turkiksiin Espanjan pippuria. Väkevä mahorkkatupakka on myöskin koille vastenmielistä, samoin tärpätin haju. - Hyvä tuuletus ja pieksäminen sekä umpipakettiin ja säkkiin pano on edelleenkin puollettavaa. Sanomalehtipaperia pelkäävät koit enemmän kuin muuta. Naftaliinikin edelleen auttaa joknkun verran, mutta maksanee nyt 10 mk. kilo.

Navigointi
1900
1910
1920
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000