-
Käsiteollisuus
Niksit ja neuvot
Kuvitus
Ammoniakin käytöstä taloudessa

Ammoniakki on erinomainen puhdistusväline useammanlaisille esineille. Esitämme tässä eräitä hyviä menetelmiä.
Hopeaesineet tulevat kirkkaiksi pesemällä niitä ammoniakkivedessä. 1/5 ammoniakkia 4/8 vettä, pestyä ne kohta hangataan kuiviksi pehmeillä pyyhkeillä.
Mattojen väri kirkastuu ja vaaleat ja arkavärisimmätkin puhdistuvat, jos niitä hankaa pölyttämisen jälkeen haaleaan ammoniakkiveteen kastetulla rätillä. 1 l vettä, 2 rkl ammoniakkia. Lopuksi hangataan mattoja puhtaaseen veteen kastetulla rätillä.
Plyysipäällys-huonekalut puhdistetaan samalla tavalla.
Mustan, haalistuneen kankaan väri paranee, jos sitä hankaa ammoniakkiveteen kastetulla rätillä (sama määrä vettä ja ammoniakkia).
Kirjoituspöydän verkaa puhdistamme ammoniakkivedellä. Mustetahrat lähtevät, jos niitä hankaa tärpätti- ja ammoniakkiseoksella.
Villasia vaatteita ja sukkia pestessä estää ammoniakki kutistumisen, vanumisen ja puhdistaa myös paremmin. 3 tl ammoniakkia 1 vesiämpäriä kohti.
Harjat - hius- ja vaate-, puhdistetaan ensin kammalla puhtaaksi ja pannaan sitten likoon ammoniakkiveteen, niin ettei puuosa ole vedessä, harjakset vaan.
Värilliset langat tai kangas (yksivärinen), joita aijotaan käyttää pesuvaatteissa koristeina, olisi hyvä liottaa ammoniakkivedessä ja sitten keittää vielä varmuuden vuoksi. Silloin näkee varmasti pitävätkö ne värinsä vai värjäävätkö.

Elannon Augusta

Navigointi
1900
1910
1920
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000