Käsityöläisten joulutori 2011
TIEDOTE

Käsityöläisten joulutori 2011

Lauantai - sunnuntai 10.-11.12.2011, klo 11-18
Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25, Jyväskylä
Vapaa pääsy!

Modernin ja tässä ajassa elävän ihmisen joulutorilla on laadukasta käsityötä, kohtaamisia, joulukahvion tuoksuja, elävää musiikkia ja näyttelyitä upeassa, tyylikkääksi sisustetussa museossa.

Paikallisuus hengittää taitajista

Suositulle käsityöläisten joulutorille haki tänä vuonna 67 käsityön ammattilaista, joista mukaan valittiin 29. Valinnoissa huomioitiin käsityöläisten korkealaatuiset tuotteet, valikoiman monipuolisuus ja vaihtuvuus sekä koko maan kattava esittely käsityöläisistä. Valtakunnallisen erikoismuseon joulutorille valitaan käsityöläisiä koko Suomen alueelta. Ensikertalaisten käsityöläisten pöytiä museon joulutorilla on tänä vuonna mukana 12.

Lataa joulutorin juliste
Lataa joulutorin esite
Pöytäpaikat (jpg)

Vielä noin 50 vuotta sitten tietyt tuotteet tunnistettiin heti tietyllä paikkakunnalla tuotetuiksi. Tänä päivänä samat ideat ja tuotteet kiehtovat ja leviävät eri puolille maailmaa. Tämän vuoksi paikallinen käsityö henkilöityy nykyään tekijöihin ja tarinoihin, ei tuotteen muotoon tai ominaisuuksiin, eikä aikaan tai valmistuspaikkaan.

Käsityöläisten joulutorille valittiin tänä vuonna 29 käsityön ammattilaista 67 hakijan joukosta. Valinnassa huomioitiin käsityöläisten korkealaatuiset tuotteet, valikoiman monipuolisuus ja vaihtuvuus sekä koko maan kattava esittely käsityöläisistä. Paikallisuuden esiin nostamisella korostetaan, että käsityötä tehdään yhä ihmisen lähellä - lähikäsityötä. Käsityötuotteen mukana kulkee myös tekijän tarina.

Joulutorin käsityöläiset tulevat muun muassa Tampereelta, Helsingistä ja Jyväskylästä. Heidän joukossa on nuoria ja uusia käsityöyrittäjiä, joille eettisyys ja ekologisuus ovat tärkeitä arvoja. Käsityöläisten tuotteissa on vaikutteita kotimaisista perinteistä, mutta oppia on haettu myös maailmalta kuten ennen vanhaan kisällinopinnoissa. Käsityöläiset rakentavat nykyään verkostoja lähelle ja kauas - nykypäivän kiltoja. Taitajat saavat tukea toisiltaan ja työtaakkaa voidaan jakaa alihankkijoille. Kenen viestiä käsityö kantaakaan?

Joulutorin kävijät saavat tuttuun tapaan nauttia laadukkaasta käsityöstä, jouluntuoksuisesta kahviosta, elävästä musiikista ja näyttelyistä museon upeaksi sisustetussa tilassa.

Joulutorin ohjelma lauantaina ja sunnuntaina

  • klo 11.00 Joulutori ja Joulukahvio avautuvat yleisölle
  • klo 16.00 ja klo 17.00 - Musiikkiesitykset:
    • Lauantaina Kamarikuoro Cantinovum
    • Sunnuntaina Jyväskylän Naislaulajat
  • klo 17.30 Asiakaskyselyyn vastanneiden kesken arvotaan lahjapaketit
  • klo 18.00 Joulutori ja Joulukahvio sulkeutuvat

Museokaupassa on runsas valikoima käsityötuotteita kotiin, lahjaksi tai itselle. Perinteiset kaisla-, olki- ja tuohityöt kaunistavat kotia, ja kauniit korut kantajaansa. Pehmeisiin paketteihin sujahtavat värikkäät pussukat ja pyyhkeet. Postitettavat joulutervehdykset ilahduttavat vastaanottajaa.

Tuoksuvasta Joulukahviosta saa kuumia juomia: kahvia, teetä, glögiä sekä suolaisia ja makeita kotileivonnaisia.

Näyttelyt

Pohjakerroksen Käsityössä elämän tuntu -näyttelystä välittyvät koti-ikävä ja lapsuuden kaipuu. Tarinalliset äänioppaat antavat uuden ulottuvuuden näyttelyn esineille.

Kansallispukukokoelman helmiä voit ihailla kansallispukukeskuksen perusnäyttelyssä Komeasti juhlaan. Alli Tourin kauniit akvarellikuvat kansallispuvuista ihastuttavat 18.3.2012 saakka Kujalla.

Katutason Ikkunagalleriassa on jyväskyläläisten rakastama Suomen nukketaiteilijoiden perinteinen jouluikkuna Linnan juhlat 1.1.2012 saakka.

Kilpisenkadun näyteikkuna Näytönpaikassa on esillä Eija Kosken luonnonmateriaaleista valmistamia kransseja EKoART-näyttelyssä 8.1.2012 saakka.

Suomen käsityön museon näyttelyihin on joulutorin ajan vapaa pääsy.

Lisätietoja

Ps. Poikkea samalla myös viereiseen kortteliin keskisuomalaisten kuvataiteilijoiden jouluiseen Taidebasaariin Jyväskylän taidemuseossa (Kauppakatu 23) sekä Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen ihanien tavaroiden Taito Shopissa (Kauppakatu 25)!