TIEDOTE
KUVA: Suomen käsityön museo / Seija Hahl

Vuoden käsityöläinen 2011

Neurokirurgian professori Juha Hernesniemi

Suomen käsityön museo haluaa vuoden käsityöläisen valinnalla nostaa esille perinteisestä ajattelusta poikkeavia ammattikäsityöläisiä. Vuoden käsityöläinen julkistetaan Taidon päivänä 14.4. Tämän vuoden käsityöläiseksi valittiin neurokirurgian professori Juha Hernesniemi Helsingistä. Neurokirurgin valinnalla vuoden käsityöläiseksi halutaan nostaa esille koko kirurgikunta kädentaitoja vaativana ammattikuntana.

Kunnanlääkärin urasta haaveilleesta professori Juha Hernesniemestä tulikin kansainvälisesti arvostettu neurokirurgi


Neurokirurgin valinnalla vuoden käsityöläiseksi halutaan nostaa esille koko kirurgikunta kädentaitoja vaativana ammattikuntana.
KUVA: Suomen käsityön museo / Seija Hahl

Käsityötaitojen hionta vaatii sitkeää harjoittelua ja työtä. Entisaikoina taitavaksi käsityöläiseksi kouluttauduttiin menemällä mestarille oppipojaksi. Vuosien päästä oppipoika saattoi päästä kisällinoppiin. Kisällin opintoihin kuuluivat myös kisällivuodet, jolloin kierrettiin eri mestareiden opissa. Hyväksi kirurgiksi kouluttautuminen vaatii samanlaisia vaiheita kuin oppipojasta käsityöläismestariksi.

Koulupoikana Juha Hernesniemi haaveili kunnanlääkärin urasta. Koulupojan haaveet eivät toteutuneet, koska hän ei päässyt sisälle Helsingin lääketieteelliseen. Niinpä oppia oli lähdettävä hakemaan Sveitsistä Zürichistä. Opiskelu ja myöhemmät ”kisällinvuodet” Zürichissä ja Kanadassa muovasivat hänet maailmankansalaiseksi ja käsityön huippuammattilaiseksi. Hernesniemen tavaramerkiksi on tullut nopea ja yksinkertainen mikrokirurgia, jota tullaan ympäri maailmaa seuraamaan ja oppimaan. Hänen johdollaan HYKSin neurokirurgian klinikka on noussut kansainväliselle huipputasolle.

Aloitin 1. kesäkuuta 1973 neurokirurgian apulaislääkärinä, ja totesin tämän olevan minun alani. Uskon ja toivon voivani jatkaa neurokirurgina vielä kymmenisen vuotta, niin kauan kuin on hyvä mennä töihin. Päiväni ovat kiinnostavia, jokainen on erilainen. Aloitan varhain ja lopetan myöhään. Leikkaan 2-3 potilasta päivittäin, 400-500/vuodessa. Useimmat leikkaukset kohdistuvat aivovaltimoiden pullistumiin eli aneurysmiin tai aivokasvaimiin. Työhöni kuuluu myös ulkomaanmatkoja, esitelmiä ja/tai leikkausdemonstraatioita, nykyisin 50-60 matkapäivää vuodessa.

Kun Hernesniemeltä kysytään, mikä on neurokirurgin työssä kaikkein oleellisin taito, hän vastaa:

Vakaa käsi, rauhallinen mieli, hyvä suunnitelma ja suuri kokemus.

Juha Hernesniemen ja hänen tiiminsä työskentelystä Töölön sairaalan neurokirurgian leikkaussalissa on esillä kuvia ja video museon Käsityössä elämän tuntu perusnäyttelyssä 14.4.2011 – 9.4.2012.

Lisätietoja