TIEDOTE
Kuvat: Suomen käsityön museo / Raija Kolehmainen

Vuoden käsityöläinen 2013: kakkutaiteilija Emma Iivanainen

Suomen käsityön museo haluaa vuoden käsityöläisen valinnalla nostaa esille perinteisestä ajattelusta poikkeavia ammattikäsityöläisiä. Käsityön juhlavuonna halutaan nostaa esille nuoria osaajia ja laajentaa käsityön käsitettä. Juhlavuoden käsityöläiseksi valittiin 25-vuotias tamperelainen kakkutaiteilija Emma Iivanainen.


Tampereen teknisessä yliopistossa teollisuustaloutta pääaineenaan opiskellut Emma Iivanainen oli vaihdossa Malesiassa ja innostui siellä kakkutaiteesta ja kakkujen koristelemisesta. Sen jälkeen elämä on liittynyt kakkuihin joko kakkuja tai koristeita suunnitellen, kakkuja tehden, kuvaten valmiita kakkuja ja kakkublogia päivittäessä. Hän pitänyt Painted By Cakes –blogiaan pari vuotta ja blogin lukijat ovat hämmästelleet: onko tuo oikeasti syötävä kakku?

Maailmalla kakkutaiteilijat ovat arvostettuja ammattilaisia kuvataiteilijoiden tapaan. Suomessa on satoja kakunkoristelijoita, mutta kakkutaiteilijat ovat vasta tulossa. Emma on itseoppinut kakuntekijä, jonka pää on koko ajan täynnä ideoita ja intoa kokeilla uusia reseptejä ja koristeita. Vielä ei ole tullut sellaista haastetta, jota ei olisi voinut kakuksi toteuttaa.

Makeita veistoksia

Emma on aina tykännyt piirtämisestä, maalaamisesta ja muovailemisesta ja hänen isoisänsä  arkkitehti ja kuvataiteilija Eelis Iivanainen on ollut tärkeä innoittaja.  

- Aikaisemmin olen piirtänyt ja maalannut tosi paljon. Lapsena juuri muovailu ja savijutut olivat minun juttuni. Minulla voisi olla asunto täynnä pieniä veistoksia, jotka olisivat savesta tai jostain muusta muovailtavasta materiaalista tehty, jos niitä ei voisi syödä.
 

Nyt kuvanveistoa voi toteuttaa kakuissa, joiden koristeluun vaaditaan värisilmää, muodontajua, materiaalin tuntemusta ja kädentaitoja. Tehdyistä makeista veistoksista jää kuvat ja uuden taiteellisen prosessin voi aloittaa jokaisen uuden kakun kohdalla.

- Mielenkiintoista onkin kokeilla, miten saa kakun näyttämään tietyltä materiaalilta esimerkiksi kiveltä ja kuitenkin se on vielä syötävää. Kauniin kakun pitää myös maistua herkulliselta.

Käsityö vaatii aikaa

Yhden kakun tekemiseen menee noin 7-10 tuntia. Kakun leipomisen lisäksi koristeiden tekemiseen menee aikaa, kun massa värjätään, koristeet muotoillaan ja kuivatetaan. Kuivumisen  jälkeen koristeet maalataan joko geelimäisillä elintarvikeväreillä tai tomuväreillä ohuilla siveltimillä ja yksityiskohtien tekemiseen käytetään elintarviketusseja.

- Keittiössäni onkin saman verran kakkujen maalaamiseen tarvittavia siveltimiä kuin haarukoita.

---

Kakkutaitelija Emma Iivanaisen kakkumaailma on nähtävänä Suomen käsityön museon Käsityössä elämän tuntu –perusnäyttelyssä yhdessä vitriinissä 6.4.2014 saakka.

Vuoden käsityöläinen julkistettiin yleisölle Suomen käsityön museossa perjantaina 12.4.2013 klo 14-15.

Lisätietoja

Emma Iivanainen
puh. 040 8325130
paintedbycakes(at)gmail.com
Painted By Cakes -blogi