TIEDOTE

Pinnalla-näyttelyyn haki 30 nousevaa tähteä

Valinta tehty

Suomen käsityön museossa keväällä 2016 järjestettävään Pinnalla-näyttelyyn haettiin teosehdotuksia alle 30-vuotiailta käsityöläisiltä ja muotoilijoilta. Näyttelyyn tuli 30 ehdotusta, joista 1.12.2015 kokoontunut jury valitsi 16 tekijää. Ehdotusten taso oli korkea ja haku oli tavoittanut tekijöitä ympäri Suomea. Erityisesti käsityö- ja muotoilualojen oppilaitokset olivat olleet aktiivisia kutsun levittämisessä.

Pinnalla-teema oli ymmärretty laajasti. Pintaa lähestyttiin koristeluna ja kosketuksena. Pinta ymmärrettiin myös elementtien lisäämisenä, materiaalien muokkaamisena ja manipulointina, mutta myös pinnan tuntuna, heijastuksena ja painaumina. Materiaalina ehdotuksissa oli käytetty lasia, tekstiiliä, puuta, keramiikkaa, nahkaa ja metallia.

Ehdotusten joukosta jury valitsi 16 tekijän teoksista koostuvan kokonaisuuden, jossa tulevat esille ekologinen ote tuotesuunnitteluun tai taidokas käsityö tai materiaalien ja käsityötekniikoiden yllättävä yhdisteleminen. Valinta tapahtui valokuvien ja luonnosten sekä tekijöiden sanallisten kuvailujen perusteella. Juryn muodostivat Hannele Grönlund arkkitehti, Jarno Peltonen museonjohtaja eläkkeellä, Tyyne-Kerttu Virkki -säätiö pj., Anna Kouhia käsityötieteen tutkija, KM, TaM ja Seija Hahl museoamanuenssi.

Pinnalla-näyttelyyn valittiin töitä Antrei Hartikaiselta Fiskarsista, Sakari Hartikaiselta Fiskarsista, Marja Hepo-Aholta Riihimäeltä, Marianne Huotarilta Helsingistä, Petteri Häkkiseltä Lahdesta, Anna Kokilta Helsingistä, Triin Kolmkantilta Vantaalta, Mirva Kuvajalta Turusta, Elina Laitiselta Helsingistä, Alexandra Lindqvistiltä Hämeenlinnasta, Sanna Niskaselta Hämeenlinnasta, Wiebke Pandikowilta Helsingistä, Riikka Peltolalta Hämeenlinnasta, Veli-Ville Rauhalalta Turusta, Sirja Salokannalta Hollolasta ja Suvi Tupolalta Lahdesta.

Näiltä tekijöiltä tullaan näkemään koruja, vaatteita, huonekaluja, sekä erilaisia taide- ja käyttöesineitä Pinnalla-näyttelyssä 12.3.–5.6.2016 Suomen käsityön museon Aulagalleriassa. Näyttelyn tuottavat yhteistyössä Suomen käsityön museo ja helsinkiläinen Tyyne-Kerttu Virkki –säätiö. Näyttely on osa toimijoiden yhteistä Omin käsin -näyttelyä 23.1.–28.8.2016.

Lisätietoja

Pinnalla-näyttelyyn haku
Omin käsin –näyttely